PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA GRUDE DRAŽENKO VRANJEŠ:

Grudski vijećnici rade za dobrobit općine, planiramo nastavak započetih radova

vranješ
Foto: VL FOTO
18.11.2013.
u 10:09

- Situacija nije dobra jer nam se iz godine u godinu iz sredstava Federacije i institucija BiH vraća manje novca - kaže Vranješ

Danas se obilježava Dan općine Grude. U vremenu komunizma mnogo puta osporavane općine koja se u vremenu ustavnih promjena izdignula poput Feniksa i postala dom i utočište, prvo zajednice Herceg Bosne, a kasnije republike. Svoj ožiljak, unatoč tome što je Herceg Bosna bila jedan od najvažnijih čimbenika opstojnosti BiH, nosi i danas, kao i sve hrvatske općine koje se nepravednim zakonima sustavno ruše. Ipak, gospodarstvo Gruda ima čvrste temelje. Iz poduzetničke branše su i rukovoditelji Gruda Ljubo Grizelj i Draženko Vranješ iz redova HDZ-a BiH. S Vranješom smo u njegovom općinskom uredu razgovarali o stanju u općini Grude.

• Gospodine Vranješ, s načelnikom Grizeljom krenuli ste raditi, kako on to kaže, više manjih projekata. Je li takav način rada donio određene pomake u Grudama?

Prije svega, susrećem se s našim ljudima i njihove riječi podrške znak su da smo na dobrom putu i da pomaka ima. U ovih godinu i mjesec dana od preuzimanja dužnosti uređivali smo Grude u skladu s financijskim mogućnostima naše općine. Situacija nije dobra jer nam se iz godine u godinu iz sredstava Federacije i institucija BiH vraća manje novca, unatoč tome što se iz ove općine višestruko uplaćuje u federalni i državni proračun, stoga ne trebamo srljati već raditi onoliko koliko možemo. U svim mjesnim zajednicama nešto radimo.

U središtu smo primjerice uredili cijelu jednu ulicu, sanirali smo sportsku dvoranu u Osnovnoj školi, uređivali trotoare, napravili adekvatan put prema župnoj crkvi u Grudama, u Ružićima smo radili put za Police, put od Stočića prema Cerovom Docu, nasipali dio puta prema jezeru Krenica, na Poganoj Vlaci, pomagali proširenje puta prema Tihaljini... Vršila su se razna nasipanja lokalnih ulica, osvijetljeni su određeni dijelovi općine, završen je natječaj za vodovod u dijelu Drinovaca i dijelu Gruda, te će uskoro početi radovi, tako da svi skupa možemo biti zadovoljni.

• Kakvi su projekti planirani u idućoj godini?

Uz više manjih projekata koji će biti nastavak jedne politike kontinuiranog rada, imamo planove raditi na obilaznici. Što se tiče one južne, s Direkcijom za ceste razgovaralo se, stoga postoji mogućnost da se krene s mrtve točke i da se nastave radovi na njoj, dok je i u izradi projektna dokumentacija za put između Duhan produkta i HT Eroneta u središtu Gruda koja bi također uvelike rasteretila promet. Sve ovisi o financijama, ali vjerujemo da bi se uskoro to trebalo početi raditi. Istina je da imamo u izradi dosta projekata, samo što ih zbog financijske situacije nismo u mogućnosti sve pokrenuti.

• Je li lakše raditi kada imate dobru podršku i u Općinskome vijeću koje je i načelnik nedavno pohvalio jer i vlast i oporba sudjeluju u konstruktivnim raspravama?

I ja ću ovom prilikom pohvaliti općinske vijećnike koji su u vlasti i one koji su u oporbi upravo zbog kulturnih, korektnih i konstruktivnih rasprava. Kad se radi o pojedinim točkama dnevnog reda, nemamo nikakvih rasprava na osobnoj razini jer svima je nama dobrobit općine Grude u prvome planu. Vijećnici zasad poštuju svoje poslovničko pravo na raspravu, na repliku i uglavnom Vijeće u posljednjih godinu dana radi u redu i miru, kvalitetno razgovarajući o ključnim problemima, čime sam zadovoljan.

• U čemu je tajna? Mijenja li se svijest i kultura u lokalnoj politici pa je manje tih udaraca ispod pojasa?

Sigurno da je. Nastojim kvalitetno i pošteno obavljati ovu dužnost, i nijednom vjećniku ne odričem njegovo poslovničko pravo. Oni svi na Općinskom vijeću imaju jednake uvjete za komentare, rasprave, kritiku... Netko će reći da je HDZ-u u Grudama lako jer ima 14 ruku od 25 ljudi u Vijeću, ali kada se dublje sagleda situacija, odluke se u dobrom dijelu donose jednoglasno ili s velikom većinom. Primjerice, prošli put nisu došla dva vijećnika iz HDZ-a, ali je sjednica protekla normalno i odluke su usvojene. Smatram da većina vijećnika naše općine razmišlja za dobrobit građana i općine, i manje je bitan osobni interes ili osobna promidžba u svrhu nečega.

• Iz današnje perspektive, je li vam lakše biti poduzetnik ili političar, i jeste li zanemarili poduzetništvo otkad ste ušli u politiku?

Definitivno je lakše biti poduzetnik. Politikom sam se počeo baviti tek prije godinu dana, a u poduzetništvu sam već dvadesetak godina. Zasad tvrtka radi dobro i ne pati zbog mog angažmana u lokalnoj politici, ali vrlo važno je što posao sada više vode brat i moj sin, dok sam se ja posvetio općini Grude i njenim građanima. To je ipak sada na prvom mjestu, ali ne zanemarujem ni ovo drugo i ovisno koliko mi slobodno vrijeme i odmak od politike dopuštaju, posvetim se radu u tvrtki.

• U vremenu najvećih uspjeha bili ste i među najvažnijim ljudima u HKK Grude. S današnje pozicije kakvo je općenito stanje sporta u Grudama?

S obzirom, u prvom redu, na financijske mogućnosti, mislim da je situacija jako dobra. Ne raspolažemo velikim ciframa koje su potrebne za velike domete, prvoligaška i europska natjecanja, ali zasad možemo biti zadovoljni. Imamo rukometašice u Premijer ligi BiH, košarkaši su šest sezona igrali prvu ligu, a trenutno su prvi u drugoj ligi, odnosno Ligi Herceg Bosne, nogometaši Gruda su stabilni u drugoj ligi, imamo u svijetu neke od najboljih boćara, a klub je također uspješan. Grudske mažoretkinje su uspješne i na domaćim i međunarodnim natjecanjima oko 11 godina. Sigurno da je više sredstava, bilo bi i većih uspjeha, no klubovi funkcioniraju u skladu s mogućnostima.

• Što je s neprivatiziranim poduzećima u Grudama i njihovom imovinom?

U proljeće ove godine Vlada je imenovala nove ravnatelje Bekije, hotela Grude i Duhan produkta. Troje mladih ravnatelja aktivno radi na sređivanju dokumentacije da bi se s tim moglo raspolagati i da bi konačno moglo početi služiti određenoj svrsi. Vjerujem da će uskoro biti novosti vezanih uz Bekiju i da bi njihovi prostori uskoro mogli ići u prodaju. Što se tiče preostala dva spomenuta poduzeća, također se sređuje dokumentacija. Zasad je sve pod ingerencijom Agencije za privatizaciju i Vlade ZHŽ-a. Nedavno je bilo pitanje vezano uz smještaj naše Matice hrvatske i ona će sigurno u budućnosti dobiti svoj javni prostor, kao i naša gradska knjižnica.

• Spominjao se i trg na mjestu gdje je prije bila tržnica, ali i premještanje tržnice?

Tržnica će se riješiti u sklopu ovog projekta puta između Duhan produkta i HT Eroneta. Prostor za nju postoji i očekujem da ćemo to u skorijem vremenu odraditi. Tada ćemo popločati tu središnju ulicu i dati joj novo ruho od jednog do drugog raskrižja. Glavni grudski trg bi trebao biti preko puta Parka hrvatskih velikana.

• Za kraj, kao predsjednik Općinskog vijeća Grude što možete poručiti svojim građanima povodom današnjeg dana?

Izvršnoj vlasti zahvaljujem na dobro obavljenom poslu u ovoj godini. Svim građanima želim sretan današnji Dan općine Grude, svima koji žive u Grudama, Posušju, Ljubuškom i Širokom Brijegu želim sretan Dan Zapadnohercegovačke županije, te svim Hrvatima u BiH želim da u radosti proslave i obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kao i da se prisjete žrtve hrvatskog Grada heroja Vukovara i svih naših branitelja koji su položili živote za opstojnost hrvatskog naroda na kojem god se on teritoriju nalazio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?