Procesuiranje ratnih zločina

Grubeša: Usvojiti strategiju dok ne bude kasno

01.06.2020.
u 11:55

Ministar pravde u Vijeću ministara Josip Grubeša izjavio je Srni da će, ako bude usvojena revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, biti stvoreni preduvjeti da se svi predmeti rasporede i procesuiraju "u ovo malo vremena što je ostalo da se to završi, dok dokazi ne budu zauvijek izgubljeni"

Nakon što su bošnjačke udruge krajem prošlog mjeseca ponovno počele vršiti pritisak na Vijeća ministara, kako bi osporile revidiranu strategiju koju su usuglasili pravni stručnjaci u BiH zajedno s predstavnicima Europske komisije još prije više od dvije godine, Grubeša je ocijenio kako je postalo bespredmetno komentirati razna priopćenja za javnost koja se odnose na revidiranu strategiju.

"Posebno je bespredmetno komentirati različite udruge, eksponente određenih prepoznatljivih političkih opcija, kojima je očigledno cilj da se samo njihova pravda zadovolji, dok ne cijene niti imaju razumijevanja za druge žrtve", rekao je Grubeša.

Grubeša je naglasio kako nema namjeru i neće se ispričavati za posao koji su uradili stručnjaci, jer nije on sam sjeo i napisao strategiju niti je ona sačinjena na štetu bilo čije žrtve, pa tako ni bošnjačke.

"Od nas se tražilo da dodamo pojašnjenja pojedinih dijelova strategije, da napravimo pregled regionalne suradnje, i sve smo to uz pomoć i podršku Europske komisije učinili i dostavili", podsjetio je Grubeša.

Ministar pravde u Vijeću ministara naveo je da analizu urađenih predmeta ne može on napraviti jer to nije u nadležnosti Ministarstva.

"A kako Tužiteljstvo BiH, kao samostalan i nezavisan organ, ne odgovara ministru pravde BiH, tako im i ne mogu govoriti što i kako da rade, a pogotovo narediti. I da kojim slučajem predložim izmjene u propisima da mogu tražiti bilo kakve podatke od pravosuđa, pa i statističke, iste te udruge bi se opet okrenule protiv mene, optužujući me da želim uspostaviti kontrolu i utjecati na neovisno pravosuđe", zaključio je Grubeša.

Grubeša je istaknuo kako ovo nije način da se "političkom manipulacijom putem udruga unilateralno štite prava onih koje predstavljaju".

"Nažalost, ovim se samo postiže suprotan učinak i na taj način sprječavaju neke žrtve da dobiju svoju pravdu, a što im je izgleda i cilj", istaknuo je Grubeša.

Kazao je da pravosuđe radi i bez strategije, ali "s obzirom na to da dosadašnji modaliteti nisu odgovarajući da se svi predmeti procesuiraju, ovaj se posao neće ni završiti ako se nešto ne uradi".

Grubeša je istaknuo kako revidirana strategija predviđa, prema stavovima domaćih ali i stranih stručnjaka, dobru platformu za to.

"Žao mi je što kratkoročni politički interesi i politikantstvo, a u pravilu se javljaju pred neke izbore, odaslani preko svojih prepoznatljivih političkih filijala, sprečavaju i onemogućavaju da šira društvena zajednica prepozna pogencijal i širinu ovog materijala i daju mu šansu da ovo značajno poglavlje za budućnost naše zemlje ostavimo iza nas i posvetimo se europskom putu, oslobođeni hipoteke prošlosti", poručio je Grubeša.

Bošnjačke udruge su optužila Grubešu da blokira usvajanje Revidirane strategije i traže od Vijeća ministara da zahtijeva od nadležnih hitno preispitivanje suradnje sa Srbijom i Hrvatskom na procesuiranju ratnih zločinaca.

Te udruge uz podršku bošnjačkih ministara u prošlom sazivu sa sjednica Vijeća ministara skidale su s dnevnog reda strategiju na čije usvajanje čekaju i Sud i Tužiteljstvo BiH i pravosudne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije