Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Grubeša: Uložili smo velike napore kako bismo izbjegli crnu listu Moneyvala

SIPA navodi da je Moneyval ovu odluku donio imajući u vidu značajan napredak BiH
19. rujna 2015. u 06:15 0 komentara 151 prikaza

Na plenarnoj sjednici Odbora Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) usvojen je prijedlog Moneyval tajništva da BiH bude skinuta s Moneyvalove "sive liste" na kojoj je bila od 1. lipnja prošle godine, te da se stavi u rang zemalja s redovitom procedurom izvješćivanja. Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA je priopćeno da je Moneyval ovu odluku donio imajući u vidu značajan napredak koji je BiH ostvarila u posljednja četiri mjeseca u oblasti provedbe mjera za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Izaslanstvo BiH je na plenarnoj sjednici Moneyvala, održanoj od 14. do 18. rujna, predstavilo izvješće BiH o uzajamnoj procjeni mjera za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma koji je usvojen uz pozitivne komentare i ocjene za BiH. Izuzetan je značaj za BiH što smo nas uspjeli skinuti s takozvane "sive liste". Ministarstvo pravosuđa je uložilo sve napore da se to dogodi, izjavio je ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša. Dodaje kako je Ministarstvo pravosuđa uložilo sve napore da se to dogodi, prije svega kroz angažman na usvajanju Kaznenog zakona u dijelu pranja novca, što je bio i razlog stavljanja BiH na listu. 

Prema njegovim riječima, važan je doprinos i članova Izaslanstva BiH u čijem radu sudjeluje i predstavnik Ministarstva pravosuđa BiH "kroz prezentiranje napretka koji smo uspjeli ostvariti". Ministar Grubeša je istaknuo zadovoljstvo što je prepoznat napredak BiH i spremnost države da se bori protiv svih vidova organiziranog kriminala. Dodao je kako će institucije BiH nastaviti s jačanjem institucionalnih kapaciteta za borbu protiv organiziranog kriminala u suradnji s međunarodnim institucijama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.