potpisan Memorandum o suradnji

Grubeša: Početak snažne suradnje s Kazahstanom

grubesa
08.06.2016.
u 13:06

Današnje potpisivanje Memoranduma o suradnji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstva pravde Republike Kazahstan, predstavlja početak snažne bilateralne suradnje - kazao je ministar pravde BiH Josip Grubeša, dodajući da će ovaj memorandumom "otvoriti" i potpisivanje drugih ugovora potrebnih za obje zemlje.

Uporedivši vanjskotrgovinsku razmjenu Kazahstana s Republikom Hrvatskom, koja iznosi oko 300 milijuna eura, vanjskotrgovinsku razmjenu ove države s BiH koja iznosi 700.000 eura, ocijenio je jako malom.

Izrazio je uvjerenje da će to bh. gospodarstvenici prepoznati te da će BiH i Kazahstan nastaviti potpisivati sporazume, što će BiH omogućiti snažniji razvoj ekonomije.

Napomenuo je kako trenutno niti jedna tvrtka niti jedan gospodarstvenik iz BiH ne posluje u Kazahstanu te da u ovoj zemlji ima 500 bh. državljana koji rade za druge tvrtke, umjesto za tvrtke iz BiH.  

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Kazahstan za BiH Aslan Mussin kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da je potpisivanje Memoranduma "prvi korak u odnosima naših zemalja".

- Da bi naši odnosi bili podignuti na višu razinu, moramo potpisati nekoliko ugovora. U procesu potpisivanja između naših država nalazi se 11 dokumenata, i to u oblasti ekonomije, zdravstva, obrazovanja, kulture, investicija… - naveo je Mussin. 

A zadatak BiH i Kazahstana jeste da što prije potpišu te dokumente, jer će to omogućiti osnovu za razvoj trgovinskih, političkih i kulturnih odnosa.

Poslovanje biznismena BiH i Kazahstana ocijenio je lošim, pretpostavljajući da je razlog tome nedovoljno međusobno poznavanje.

- Zbog toga treba što prije riješiti otvorena pitanja, a potencijal naših zemalja dozvoljava da se dignemo na višu razinu u smislu socijalnih i ekonomskih odnosa - kazao je Mussin i poručio da je "Kazahstan spreman za suradnju".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije