Hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman: Pregovori u BiH nisu propali, još postoji nada za nastavak razgovora

Gordan Grlić Radman
Emica Elvedji/PIXSELL
03.02.2022.
u 21:07

"Konstitutivnost treba biti zadržana, promjene u izbornom procesu Izbornog zakona kojim se uklanjaju diskrimnacije u izbornom procesu da se osigura političko predstavljanje kosntitutivnih naroda”, navodi Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman komentirao je u Dnevniku N1 situaciju u Bosni i Hercegovini. Šef diplomacije je također kazao kako je izjava lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na sjednici NSRS, zbog koje je dobio brojne kritike, "izvađena iz konteksta".

Govoreći o sastanku s Draganom Čovićem, Gordan Grlić Radman je rekao:

“On je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora koje okuplja legitimne predstavnike Hrvata u BiH. Očekivali smo uspjeh u Neumu, ne bih rekao da su pregovori propali, još postoji nada za nastavak pregovora. Najavljen je sastanak u Sarajevu, očekivali smo više senzibiliteta za kompromis jer Hrvati su najmalobrojniji narod i žele da se Izborni zakon vrati na početne pozicije”.

Dodao je da ako “Venecijanska komisija pristane na konstitutivnost” – osnovu opstanka naroda, oni su dali pozitivno mišljenje, ali se Izetbegović povukao, ali Hrvati su tu dali prijedloge i odstupili nevoljko ograničeni ustavnim promjenama.

“Išli su u kompormise. Konstitutivnost treba biti zadržana, promjene u izbornom procesu Izbornog zakona kojim se uklanjaju diskrimnacije u izbornom procesu da se osigura političko predstavljanje kosntitutivnih naroda”, navodi Gordan Grlić Radman.

Govoreći o Čovićevoj izjavi u Narodnoj skupštini RS rekao je:

“Bitno je uključiti sve političke lidere. Kad se razgovara, razgovara se u interesu naroda koji se predstavlja. Hrvati ovog puta nisu uspjeli kako se očekivalo i uz pomoć posrednika, i sad traže način da se pregovori nastave jer vrijeme ističe. Čemu izbori ako je država disfunkcionalna? I Dodik je politička činjenica, predstavnik je jednog naroda. Mislim da je to izvađeno iz konteksta. Razgovarali smo s Čovićem, on je rekao da treba cijelu snimku govora preslušati. Nije rekao ništa za što ga treba optužiti”.

 

Ključne riječi

Komentara 1

IN
ima_nešto
23:07 03.02.2022.

Sad možete samo podignuti sankcije Federaciji i pritisnuti Bošnjake da traže opstanak u zajednici sa Srbijom. SDA to i želi, da ispadne da su morali iako to žele i vide kao najbolje rješenje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?