ZDRAVSTVO

Građani traže pomoć liječnika zbog krpelja, djeca u opasnosti

'alergije alergija dijete djeca izlet priroda ljeto biljke zrak ekologija'
Foto: ''
29.04.2014.
u 09:16

Nakon pojave Q-groznice u Hercegovini, pojavili se novi problemi i u Bosni

Početak proljeća ponovno donosi nove zdravstvene probleme građanima BiH. Osim alergija i tegoba koje toplije vrijeme donosi kroničnim bolesnicima, novi-stari problem su krpelji. Prema podacima iz Sarajeva, liječnici dnevno primaju u prosjeku šest pacijenata kojima vade krpelje. Liječnici upozoravaju sve građane koji primijete da imaju ovih problema da ne pokušavaju sami izvaditi krpelja, nego da potraže pomoć liječnika.

Tražiti pomoć liječnika

- Krpelj se vadi pincetom, ali ako se nametniku otkine glava tada može doći do puštanja toksina koji može stvoriti brojne probleme pacijentu - upozoravaju stručnjaci. Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar jučer nam je rekao kako u Mostaru ove godine još nisu zabilježeni pacijenti koji su tražili pomoć zbog krpelja. - Krpelji prenose nekoliko bolesti. Imali smo nekoliko slučajeva oboljenja od bolesti koju prenose krpelji, ali ne radi se o nekim opasnim oboljenjima. Za sada još nismo imali pacijente koji su tražili vađenje krpelja - rekao nam je dr. Pehar. Kako nam je rekla Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, radi se o problemu koji je prisutan godinama u Federaciji BiH. - Bolest se lako liječi, a krpelj prelazi na čovjeka s životinja, ili, pak, s osoba koje borave u prirodi - rekla nam je dr. Ravlija. Problem krpelja je posebno bio aktualan prošle godine, a nerijetko se događalo da je nametnik primijećen kod djece. - Bilo je niz slučajeva gdje su se djeca igrala u parku i tako ‘pokupila’ krpelja. Važno je samo na vrijeme tražiti pomoć liječnika - zaključili su naši sugovornici.

Problem Q-groznice

Stručne službe i jučer su poduzimale niz koraka i po pitanju pojave druge bolesti Q-groznice. Iako je prošli tjedan objavljeno kako je opasna bolest dijagnosticirana kod jednog pacijenta iz općine Prozor-Rame, jučer su iz SKB-a Mostar priopćili kako ove godine nije zabilježen nijedan oboljeli pacijent od ove bolesti. - Ove godine u Klinci za infektivne bolesti nije zabilježen nijedan potvrđeni slučaj Q-groznice - stoji u dopisu koji potpisuje mr. sc. Helien Bebek Ivanković. Dodala je kako se bolest ne može spriječiti uobičajenim mjerama. - Čovjek može proći putom kojim su prije prošle zaražene životinje pa se zaraziti uzročnikom koji može biti na zemlji u osušenim izlučevinama bolesnih životinja. Jedine preventivne mjere su veterinarske, tj. liječenje zaraženih životinja - rekla nam je Bebek. Jesu li životinje s područja Šćita prijenosnici Q-groznice, bit će poznato za nekoliko dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije