ANTIDEPRESIVI DIO SVAKODNEVNICE

Građani BiH godišnje popiju 10 milijuna KM lijekova za smirenje

'depresija'
Foto: ''
27.01.2014.
u 09:38

Na antidepresive, lijekove koji se koriste u terapiji različitih tipova depresivnih stanja, bezvoljnosti i potištenosti, u 2009. je potrošeno 8,688.547,90 KM i nakon te godine slijedi ekspanzija

“Da nešto nije u redu, osjetila sam kada sam govoreći o financijama pred mužem i dvoje već odrasle djece izgubila dah. U početku su mislili da sam preživjela nekakav udar, a ja sam bila svjesna da je uzrok napada panike taj što nema lijekova za smirenje koje često pijem. Odveli su me u dom zdravlja i izmjerili mi krvni tlak koji je bio izrazito visok 170/95 mmHg tako da je zabrinutost porasla. S obzirom da je bila večer odveli su me u bolnicu. Prespavala sam, a ujutro su se tlakovi smirili. Detaljne pretrage nisu otkrile nikakvu bolest. Liječniku sam tad priznala da koristim lijekove za smirenje nekad i tri puta dnevno. Savjetovao mi je što hitniji prestanak konzumacije jer je bilo jasno da sam stvorila ovisnost. Tada mi je prijateljica savjetovala da se obratim psihologinji, što sam i učinila. Zaključak je bio da sam pod visokim stresom. Razgovori s njom i terapija, budući da nisam mogla naglo prestati s lijekovima, pomogli su mi. Danas, svjesna da sam jača od bilo kakvog stresa, lakše sve podnosim, a ako osjetim da postoji teška prepreka, tu su obitelj i prijatelji, i netko tko mi od gore pruža snagu.” Tim riječima nam žena koju za potrebe teksta zovemo Irena (47) priča svoju životnu priču.

Povećanje depresije

Ona je među tisućama ljudi u BiH koji svakodnevno troše ili antidepresive ili anksiolitike, ili i jedno i drugo. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH poslali su nam podatke o korištenju ovih lijekova posljednjih godina. Na antidepresive, lijekove koji se koriste u terapiji različitih tipova depresivnih stanja, bezvoljnosti i potištenosti, u 2009. je potrošeno 8,688.547,90 KM i nakon te godine slijedi ekspanzija. Već 2010. ta brojka je prešla 10 milijuna KM, dok je godinu kasnije iznosila 10,696.988.00 KM. U 2012. brojka je pala za oko 130 tisuća KM i iznosila je 10,562.723 KM.

Recesija uzela danak

Dok se korištenje antidepresiva povećavalo, korištenje anksiolitika padalo, ali se ponovno počelo povećavati u 2012. Na vrhuncu recesije 2009. godine popijeno je 15,776.324 KM anksiolitica, a brojka je već 2010. pala na 9,041.457 KM, dok je 2011. iznosila 7,559.097 KM. Već 2012. prodaja je ponovno skočila za više od milijun KM i iznosila je 8,703.785 KM. Stručnjaci potvrđuju da anksiolitici obuhvaćaju lijekove protiv stresa, anksioznosti, unutrašnje napetosti, uznemirenosti i nesanice. Stručnjaci ističu da ovi preparati imaju svoje prednosti, ali treba ih koristiti pravilno i uz dogovor s liječnikom. Uzroke povećanog korištenja ovakvih lijekova vide i u recesiji koja je ljude i financijski i psihički dovela na dno s kojeg se potrebno dignuti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije