lobiranje u svijetu

Grabar-Kitarović sa svjetskim liderima često priča o BiH

08.01.2018.
u 20:08

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović će tijekom boravka u Ankari s turskim kolegom Erdoanom razgovarati o ulozi Hrvatske i Turske u poticanju Bošnjaka i Hrvata na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima, a posebno o pitanju izmjene izbornog zakona potvrđeno je za N1 na Pantovčaku.

Ovo nije prvi put da hrvatska predsjednica o našoj zemlji razgovara s svjetskim liderima. Nakon sastanka s Vladmirom Putin govorila je cjelovitosti BiH.

"Meni je važno da Ruska Federacija podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine."

S Trumpom je razgovarala o našim europskim integracijama.

"Poruka predsjedniku Trumpu je da doista moramo pratiti stanje u toj državi i pomoći toj državi na putu europskih integracija."

Izborni zakon i reformski procesi će biti i u fokusu bugarskog predsjedavanja Europskom unijom.

"Očekivanja od Bosne i Hercegovine su također: Postizanje kompromisa o amandmanima na izborno zakonodavstvo u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju 'Ljubić'", poruka je Bugarskog predsjedništva EU.

Dragan Čović ne pridaje veliki značaj razgovorima koji će biti vođeni u Ankari jer kako kaže od stranih političara traži legitimno predstavljanje.

"Ono što ja uvijek tražim u toj komunikaciji je da predstavnici vlasti u Republici Hrvatskoj, ali ja to isto tražim i sa svakim drugim partnerom iz svijeta, bio on naš susjed ili netko drugi, jednako tako i kad sam razgovarao neki dan sa Hoytom Yeeom prije tri dana i s veleposlanicom SAD i sa svim drugim veleposlanicima to tražim je dajte da u Bosni i Hercegovini imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda", poručio je Čović.

Safet Softić poručuje kako su razgovori u Ankari besmisleni.

"Po meni je, ako je naravno to tačno ako je ta informacija tačna, potpuno bespotrebno i besmisleno razgovarati u Ankari o onome što se dešava u Bosni i Hercegovini bez predstavnika druga dva naroda."

Odnosi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske već su bili temom razgovora Erdogana i Grabar-Kitarović tijekom susreta u Zagrebu 2016. Hrvatski mediji navode kako bi jedan od rezultata predstojećih razgovora moglo biti i održavanje trilaterale BiH-Turska-Hrvatska u prvom tromjesečju ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije