kupovina nekretnina

Građani BiH mogu kupiti nekretninu u RH uz dokaz o stalnom boravištu

Profimedia
12.10.2017.
u 14:10

U Bosni i Hercegovini je posljednjih godina evidentan trend kupnje nekretnina čiji su vlasnici strani državljani. Kupci su najčešće građani Zaljevskih zemalja koje Bosna i Hercegovina zanima zbog prirodnih ljepota, niskih cijena nekretnina, kao i ukupno niskih troškova života, povoljne klime i plodnoga zemljišta… I građani BiH mogu stjecati imovinu te na sebe registrirati nekretnine u većini država s kojima BiH ima neku vrstu diplomatskih odnosa, piše Večernji list BiH. 

Naime, bh. građani se u stranim zemljama uglavnom mogu upisati kao vlasnici nekretnine, osim ako to nije utvrđeno Zakonom o stvarnim pravima, odnosno uvjetima reciprociteta. Tako BiH nije potpisala bilateralne sporazume s određenom državom, njezini državljani ne mogu posjedovati nekretnine u BiH. Ipak, pronalaze se drugi načini. Kako odvjetnici tvrde, najlakši način da stranac kupi nekretninu u BiH je osnivanjem tvrtke te kupnjom nekretnine na ime tvrtke kojoj je ta strana osoba vlasnik. Iako stranci nekretninu ne mogu uknjižiti na svoje ime, ipak je mogu kupiti. Također, može se napraviti kupoprodajni ugovor kod notara, ali se napravi predbilježba na ime stranog kupca, a nekretnina ostaje upisana na ime prodavača. Međutim, u tom slučaju mogu nastati problemi prilikom prodaje i nasljeđivanja nekretnine. Tako, primjerice, u arapskim, dalekoistočnim zemljama, Velikoj Britaniji te bivšoj članici zajedničke nam države Sloveniji, ako nemate i državljanstvo tih zemalja, ne možete kupiti kuću, vikendicu, zemljište i itd.

Naime, Slovenija je do sada ratificirala jedino međunarodni sporazum koji državama članicama Europske unije (EU) omogućava da njihovi državljani postanu vlasnici nekretnina u Sloveniji. Ta je mogućnost formalno ostavljena i za druge sporazume, ali, kako je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Slovenija do sada takav sporazum ima samo u okviru EU.

U desecima država koje omogućavaju građanima BiH da tamo posjeduju imovinu, postoji cijela lepeza propisa, odredbi, ograničenja, koji su na snazi, pa se za svaku državu primjenjuje ili reciprocitet ili se potpisuje poseban sporazum. Zato su entitetska ministarstva pravosuđa objavila listu država s kojima nemamo ili imamo određen reciprocitet.

Tako doznajemo kako u susjednoj Hrvatskoj građani BiH mogu kupiti nekretninu uz dokaz o stalnom boravištu, dok pravne osobe moraju imati registriranu djelatnost i aktivnu tvrtku sa zaposlenima. U Srbiji nema nikakvog ograničenja, baš kao ni u Crnoj Gori i Makedoniji.

U Austriji se uvjeti za stjecanje nekretnina razlikuju od pokrajine do pokrajine, jedino je u pokrajini Salzburg nemoguće steći nekretninu s bh. dokumentima. U dalekoj Australiji prethodno je potrebno dobiti suglasnost vlade, s tim što su vrlo rigorozni, a dopuštena je kupnja nekretnina u Danskoj i Češkoj.

Nadalje, u Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Nizozemskoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kazahstanu, Njemačkoj, Španjolskoj, Slovačkoj možete se osjećati “kao kud kuće” jer nema ograničenja, osim u za to posebno određenim zonama (zaštićene šume, poljoprivredna dobra). U Švicarskoj je potrebno imati boravišnu dozvolu prije kupnje nekretnine, a u nekim tamošnjim kantonima je to pravo ograničeno samo na industrijske zone i strane ulagače.

U Kataru kupnjom nekretnine kao stranac stječete pravo boravka, što je, prema podacima Ministarstva pravosuđa FBiH, već iskoristila nekolicina bh. državljana.

Isto je i sa Sjedinjenim Američkim Državama, s tim što tamo stranci plaćaju više poreze.

Postoje određene restrikcije u zemljama kao što su Malezija ili Mađarska, Saudijska Arabija, Novi Zeland ili Ruska Federacija. U Andori i Monaku nije potrebno imati prebivalište da biste kao bh. državljanin postali vlasnik nekretnine. U Belgiji nema nikakvih prepreka, a u Bugarskoj, Tadžikistanu i Uzbekistanu možete postati vlasnik nekretnine, ali ne i zemljišta ispod nekretnine. Državljani BiH ne mogu ni pod kojim okolnostima stjecati nekretnine u Afganistanu, Armeniji, Bahreinu, Indiji, Indoneziji, Iraku, Kuvajtu, Libanonu, Sloveniji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije