strukturne reforme

Gotovi proizvodi, jačanje sela i gradnja cesta put za izlazak iz krize

19.05.2021.
u 17:35

Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od ove pa do 2023. godine čeka niz strukturnih reformi u nizu gospodarskih sektora ako želi stvoriti konkurentniju i otporniju ekonomiju koja će se moći učinkovitije suočavati s izazovima na globaliziranim tržištima, piše Večernji list BiH. 

Modernizacija

Počevši od poljoprivrede, preko transporta i energetike pa do poduzetništva, vlasti na svim razinama čeka niz zadaća koje je potrebno ispuniti što prije. Program ekonomskih reformi BiH za razdoblje 2021. - 2023. ističe kako ključne prepreke za nastavak trenda rasta i povećanja konkurentnosti u idućem razdoblju predstavljaju izazovi prouzročeni pandemijom, prepreke u sektorima energetike, transporta, okoliša, poljoprivrede, turizma, poslovnog okružja, trgovine, obrazovanja, zapošljavanja i inkluzije.

Pandemija je prouzročila ogromne probleme diljem svijeta. Osim izgubljenih života, izazvala je i velike ekonomske štete. Pritom su slabosti domaće ekonomije prisutne na nekoliko područja, koja pak traže ozbiljne strukturne reforme. U kontekstu agrara, prepreke u razvoju poljoprivrede jesu usitnjenost posjeda, nepovoljna struktura proizvodnje, posebno u biljnoj proizvodnji, te niska produktivnost, liberaliziran vanjskotrgovinski režim, nizak stupanj usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

Modernizacija, odnosno nabava poljoprivrednih strojeva nove generacije, uvođenje novih tehnologija koje bi trebale voditi produktivnijoj i učinkovitijoj proizvodnji, kao i gradnja i opremanje novih objekata za konkurentniju preradu vizija su domaće poljoprivrede koja treba prijeko potrebni financijski input kako bismo uhvatili korak s visokim standardima Europske unije. Struka se slaže i s potrebom uvezivanja više gospodarskih grana, a napose poljoprivrede i turizma, kao i s potrebom snažnije edukacije. Sektor prerađivačke industrije ključan je sektor za stvaranje dodatne vrijednosti i zaposlenosti, za rast produktivnosti i drugih sektora te posredno za ekonomski razvoj i rast konkurentnosti jedne ekonomije. I unatoč činjenici da je riječ o pretežno izvoznom sektoru, značajno je naglasiti da u strukturi izvoza sudjeluju proizvodi niže faze prerade, sirovine ili proizvodi s niskom dodatnom vrijednošću. Podrška prerađivačkoj industriji jedna je od reformskih mjera, pri čemu su definirana tri koraka.

Inovativnost

Prvi je podrška oporavku gospodarskih društava iz oblasti prerađivačke industrije od ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, pri čemu će se financijska podrška usmjeriti na saniranje stanja u gospodarskim društvima. Drugi korak je podrška realizacije investicijskih projekata u svrhu poticanja inovativnosti, primjene novih tehnologija, zapošljavanja i jačanja konkurentnosti, dok treći uključuje podršku razvoju konkurentne bazne industrije i domaćeg proizvoda. Ekonomija je, kao što je poznato, uvelike ovisna o kvaliteti prometne povezanosti, tako da je jedna od mjera razvoj i unaprjeđenje transportne infrastrukture. Glavni cilj ove reformske mjere u FBiH jest izgradnja novih autocesta, održavanje postojeće cestovne i željezničke infrastrukture. Realizacijom navedenih projekata smanjit će se prometne gužve i zastoji. Istodobno će se značajno skratiti vrijeme putovanja, što je posebno značajno za razvoj gospodarstva, a ujedno će se značajno podići razina sigurnosti u prometu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?