prirodni lijek

Evo što će vam pomoći da pokrenute cirkulaciju nogu

gajatex 2
12.07.2018.
u 18:38

Dugotrajno sjedenje zaustavlja cirkulaciju, a posljedice mogu biti kronični umor, vrtoglavica te trnci ili grčevi u rukama i nogama. Potaknite ju masažom i kapima od koprive i ružmarina

Otežana cirkulacija u tijelu ljude prati u svim vremenskim razdobljima, pa čak i ljeti. 

Kao posljedica toga nerijetko se javlja i kronični umor i iscrpljenost, šum u ušima, vrtoglavica i trnci u rukama i nogama i prstima, odnosno grčevi u nogama tijekom noći.

Uzrok je često masni plak koji se nakuplja unutar krvnih žila i tako ih čini užima, no to može biti i slabokrvnost, odnosno nedostatak željeza, kao i dugotrajno sjedenje ili stajanje na poslu, te općenito nedostatak kretanja te pritisak na živce uz kralježnicu, piše 24sata.hr. 

Hladne i teške te otečene noge, pogotovo gležnjevi i stopala te prsti na nogama, kao i hladne ruke i prsti na rukama, te česte glavobolje za koje ne možete otkriti uzrok najčešći su znak slabe cirkulacije, odnosno toga da kroz arterije i kapilare ne teče dovoljno krvi, pa je ne dolazi dovoljno do udaljenih dijelova tijela. 

Ne teče dovoljno krvi

U slučaju da su jedan od uzroka slabe cirkulacije oslabjele vene i kapilare, koristan je prirodni lijek koji mnogi koriste: masaža rakijom u kojoj su se namakali divlji kesteni.

- To nije lijek za samu cirkulaciju već više za jačanje stijenki vena i kapilare, pa bih ga prije preporučila onima koji imaju problema s venama. No kesten sadrži escin i eskulin, koji jačaju vene, a njihovo jačanje može pomoći i rješavanju simptoma kao što je slaba cirkulacija - objašnjava dr. med. i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec te dodaje kako su escin i eskulin česti sastojci krema za jačanje vena.

Proširene vene najčešće su genetsko naslijeđe, iako njihovu nastanku pogoduju i predugo sjedenje, pretilost, trudnoća, pušenje... 

- Trajno proširenje krvnih žila - vena u obliku plavičaste, iskrivljene i kvrgave zmije najčešće je prisutno na potkoljenicama. Cirkulacija se odvija između površinskog i dubokog venskog sustava koji su međusobno povezani. Krv se mora iz donjih ekstremiteta popeti do srca, a to joj omogućuju mišići nogu i zalisci unutar vena. Zbog slabosti mišića i oštećenja zalistaka javlja se zastoj i proširenje površinskih i dubokih vena, što je opasnije od moguće tromboze - naglašava dr. Krajina Pokupec. 

Promjena životnih navika prvi je korak u rješavanju problema slabe cirkulacije. Ako niste skloni discipliniranom vježbanju, hodajte. 

Izbjegavajte ekstreme

Izbjegavajte i ekstremne temperature. Pretjerano boravljenje na suncu, ležanje na vrućem pijesku, sauniranje, te dugo ležanje u toploj vodi ima vazodilatacijski učinak - širi krvne žile. To je posebno opasno za oboljele. Noge zato treba polijevati hladnom vodom, a najbolja kupka za poticanje cirkulacije je zagrijana voda na 35-36 stupnjeva u koju otopi malo morske soli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?