nije jedini slučaj

Godinama imao nesvjestice i napadaje, a onda su liječnici otkrili što mu živi u mozgu

GettyImages
07.11.2019.
u 08:52

Pogrešno su ga liječili sve do 2018. godine kada su liječnici otkrili 12 centimetara dugog parazita u njegovu mozgu

Godinama je muškarac iz Kine tražio pomoć liječnika zbog neobičnih simptoma koji su ga patili, uključujući i napadaje te nesvjestice, a onda su mu liječnici u glavi otkrili parazitskog crva koji se hranio njegovim mozgom.

Muškarac po imenu Wang Lei iz Guangzhoua prvo je 2007. godine počeo osjećati utrnulost lijeve strane svoga tijela, što je pokrenulo niz pogrešnih dijagnoza.

Pogrešno su ga liječili sve do 2018. godine kada su liječnici otkrili 12 centimetara dugog parazita u njegovu mozgu, a koji najčešće živi u crijevima mačaka i pasa te nije uobičajen za ljude, piše Fox News. Larve crva prouzročuju sparganozu.

Ljudi se najčešće zaraze nakon što popiju onečišćenu vodu ili konzumiraju meso koje nije dovoljno termički obrađeno, a u čovjeku mogu živjeti i do 20 godina.

Kada se parazit nastani u mozgu, pacijenti mogu imati brojne neurološke simptome poput slabosti, glavobolje, napadaja, nenormalne osjetljivosti kože, a što je bio i slučaj kod ovog Kineza.

Iako ga prvo nisu mislili operirati zbog mjesta na kojem se u mozgu smjestio parazit, na kraju mu je crv nakon dvosatne operacije ipak izvađen iz glave.

– Operacija je bila riskantna, parazit je gmizao po njegovu mozgu, morali smo ga ukloniti cijelog jer bi inače iz ostataka mogao izrasti novi. To nije jedini slučaj, samo u našoj bolnici ove godine operirana su četiri pacijenta s istim problemom – rekao je kirurg dr. Gu. Svoje sugrađane upozorio je da trebaju biti oprezni kada kuhaju žabe, puževe ili zmije te da izbjegavaju piti vodu u divljim područjima prije nego što je prokuhaju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?