češća nego što mnogi misle

Glavni znakovi koji ukazuju na to da ste alergični na alkohol

alkohol
22.05.2022.
u 09:50

Intolerancija na alkohol uključuje manje štetne nuspojave poput blagog svrbeža, začepljen nos, mučninu i proljev, a moguća je zbog nekih sastojaka ili aditiva u alkoholnom piću

Zbog čega uopće posumnjati na ovako nešto, pitate se? Alergija na alkohol možda je i češća nego što mnogi misle upravo zato što ignoriraju poneke simptome koje imaju. O čemu se radi? Ponekad jedna čašica “previše” može biti razlog vašeg mamurluka, ali stručnjaci se slažu u tome da je ipak najbitnije promatrati kako vaše tijelo općenito reagira na alkohol.

Vjerujemo da su mnogi iskusili pojam mamurluka. I on se tada rješava tabletama protiv bolova, nadoknađivanjem tekućine, snom… No što kad i ne popijete previše, ali ipak se dan kasnije osjećate loše i to jednostavno niste vi? Klinika Mayo ističe da se tu radi o nekim reakcijama poput jakog lupanja srca i nemira, ali i dehidracije tijela koje mogu biti opasne po život ako se ne liječe, piše Ljepotaizdravlje.hr.

Alergija ili intolerancija na alkohol?

Robert Glatter, MD, docent hitne medicine u Northwell Healthu za shape.com govori da je bitno razlikovati intoleranciju na alkohol i alergiju.

Intolerancija na alkohol uključuje manje štetne nuspojave poput blagog svrbeža, začepljen nos, mučninu i proljev, a moguća je zbog nekih sastojaka ili aditiva (poput kvasca) u alkoholnom piću. S druge strane, kod alergije dolazi do težih simptoma poput poteškoća s gutanjem, niskog krvnog tlaka i jakog lupanja srca te se sve to događa vrlo iznenada i naglo.

Upravo zato je bitno razlikovati ove dvije stvari. Razmislite o tome kakve simptome ili porazgovarajte sa svojim liječnikom koji će vam postaviti točnu dijagnozu. Moguće su i alergije na neki od sastojaka kojeg sadrži određeno alkoholno piće poput kvasca, hmelja, glutena i slično. To znači da možete biti alergični i dobiti reakciju na samo jedan specifičan sastojak koji se nalazi u primjerice, pivu.

Jedan od simptoma je i oticanje lica, pa zato obavezno pripazite na ovaj simptom kada pijete alkohol jer može biti izrazito opasan. Može doći i do stezanja u grlu što dovodi do otežanog disanja i napada kašlja. To je posebno važno za osobe koje imaju problema s astmom i čestim prehladama jer alkohol samo dodatno pogoršava stvari.

Također, ako dobijete po tijelu crvenilo ili se počnete znojiti ili vam srce jako kuca, moguće je da je došlo do reakcije na alkohol zbog nemogućnosti tijela da ga pravilno metabolizira. Na ovo obavezno pripazite ako vam srce počne ubrzati kucati i ako vam tjelesna temperatura poraste nakon ispijanja alkohola jer je moguće da jetra neće učinkovito upravljati koncentracijom alkohola u vašem tijelu.

U svakom slučaju, prije nego što sami sebi postavite dijagnozu, porazgovarajte sa svojim liječnikom koji će vas posavjetovati. A preventivno uvijek možete radije birati drugu vrstu alkohola koja vam ne smeta, paziti da ne pretjerate s istom ili jednostavno – uopće ga ne piti.

Ključne riječi

Komentara 1

RS
rasta sev
11:36 22.05.2022.

Prema ovome ja sam intolerantan na alkohol i zato ga uopće ne konzumiram.Od piva začepi mi se nos od ostalih alkohola crvenilo oko očiju osječaj vručine na licu, tako se rastao s alkoholom za sva vremena i mogu kazati daa se baš dobro osjećam.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?