posjet

Gimnazijalci iz Mostara posjetili Federalni parlament

ucenici parlament
05.12.2016.
u 14:23

Učenici trećeg i četvrtog razreda Gimnazije „Mostar“ upoznali su se o strukturi i načinu funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, kao i zakonodavnim procedurama.

Tijekom današnjeg posjeta ovoj instituciji riječi dobrodošlice uputio im je tajknik Doma naroda Izmir Hadžiavdić istaknuvši da Parlament ove godine obilježava 20. obljetnicu postojanja o čemu svjedoče fotografije, koje su učenici pogledali u okviru izložbene postavke.

Nakon povijesnog upoznavanja bili su znatiželjni još više saznati o radu Parlamenta te su im u sali za sjednice na mnoga pitanja odgovarali članica Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava i sloboda Zastupničkog doma Emina Mutap, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Osman Ćatić i zamjenik predsjednika Odbora za obrazovanje, znanost, kulturu, sport i pitanja mladih Doma naroda Damir Jukić.

- Gimnazijalce iz Mostara najviše je zanimalo zašto postoje velike oscilacije u obrazovanju, navodeći primjer da u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nemaju eksternu maturu, a koja postoji u Sarajevskoj županiji. Zanimalo ih je može li se to krovnim zakonom spustiti na županije - kazala je Feni Emina Mutap, koja je svoja iskustva podijelila s učenicima kao najmlađa zastupnica SDA.

Ističući kako je eksterna matura izuzetno potrebna u HNŽ-u Osman Ćatić naglasio je da bi u tom pogledu trebale biti iste aktivnosti u svim županijama. 

- Federacija ipak jednim dijelom financira aktivnosti bez obzira na to što nema nadležnosti, odnosno što ima koordinirajuću ulogu u obrazovanju. Zato bi te aktivnosti trebale biti u većoj mjeri koordinirane, a treba nastojati da se bar visokoškolske ustanove popnu za stepenicu više da bismo imali kvalitetnije obrazovanje za buduće generacije – kazao je Ćatić za Fenu.

Na poboljšanju položaja i prava mladih u Federaciji doprinosi Zakon o mladima, koji postoji jedino na federalnoj razini, smatra Damir Jukić.

- Nažalost, imamo i dalje negativan trend odlaska mladih iz BiH, te smo obvezni raditi na tome da nam mladi, pogotovo visokoobrazovani, ostaju u zemlji - poručio je Jukić učenicima Gimnazije „Mostar“, koji su danas prvi put posjetili Federalni parlament.

Posjet je organizirana uz podršku Misije OESS-a u BiH tijekom Dana otvorenih vrata Parlamenta FBiH u okviru obilježavanja 20. obljetnice postojanja i rada Parlamenta FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?