Hrana je pola zdravlja

Gazirana pića dovode do pretilosti, kokice iz mikrovalne do osipa...

11.03.2021.
u 21:00

Ne kaže se bez razloga kako je hrana lijek za mnoge bolesti. Zdrava i uravnotežena prehrana često je ključan saveznik u prevenciji i borbi protiv mnogih bolesti, piše Večernji list BiH. 

Do kojih poremećaja dolazi?

Kako se zdravo hraniti, odnosno, bez unosa kojih namirnica ne bi smio proći ni jedan dan, objasnila nam je u nedavnom razgovoru nutricionistica Nevena Pandža.

- Hrana koju unosimo u organizam prije svega mora biti raznolika. Vrlo je bitno da hranu unosimo u njezinu primarnom obliku, a to je hrana biljnog podrijetla. Svi moramo biti svjesni kako je odgovornost na svakom pojedincu kada je riječ o načinu prehrane, odnosno koliko mesnih prerađevina ili nekih drugih štetnih tvari unosimo u organizam - objasnila je Pandža. Ističe do kojih sve zdravstvenih problema može doći prekomjernim unosom prerađene hrane. - Prekomjeran unos suhomesnatih proizvoda, pašteta, hrenovki ili drugih prerađevina može poremetiti ravnotežu hormona, a može doći i do poremećaja nekih metaboličkih funkcija kada je riječ o protoku određenih tvari. Uz to, ovakve namirnice ostavljaju trag i na kardiovaskularno zdravlje, šećer u krvi i slično - objasnila je Pandža u nedavnom razgovoru, dodajući kako navedeni industrijski prerađeni proizvodi trebaju podleći određenim propisima. Kako je i nutricionistica Pandža kazala, sasvim je jasno da je sve što unosimo u organizam od velikog značaja jer hrana koju konzumiramo stvara otpornost prema raznim bolestima.

Potvrdila su to i nedavna istraživanja koja su dokazala kako je prekomjeran unos određenih namirnica izravno povezan s nastankom pojedinih bolesti, pa i karcinoma.

Opasan šećer

Jedna od izrazito štetnih namirnica nalazi na svakodnevnom meniju bh. građana, a posebice je omiljena među mališanima. Riječ je o hrenovkama za koje se smatra da sadrže više od 50% otrova. Na tu mesnu prerađevinu upozorio je i Svjetski fond za istraživanje raka iz kojeg su naveli kako bi ljudi koji žele sačuvati zdravlje u potpunosti tu namirnicu trebali izbaciti iz prehrane.

Gazirana pića također su štetna. Takvi napici, navode, prepuni su šećera i vodeći su uzrok pretilosti koja može dovesti do upalnih procesa, problema s inzulinom i razvoja gastroenterološkog refluksa. Vrećica s kokicama za mikrovalnu pećnicu, jedna od omiljenih grickalica, sadrži perfluorooktansku kiselinu, toksin povezan s neplodnošću kod žena i povećava rizik za razvoj raka jetre, gušterače i testisa. Kokice mogu sadržavati i ulje soje koje može prouzročiti osipe i bol u trbuhu. Umjerena konzumacija alkohola nije štetna, ali prevelike količina primarni su uzrok zatajenja srca, infarkta, nenadane smrti i raka dojke kod žena. Rafinirani šećeri vrlo su opasni. Prije gotovo 100 godina Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade u medicini, prvi je otkrio kako tumori koriste šećer kako bi se hranili i širili. Iz tog je jasno koliko opasan šećer može biti.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?