Mostar

Fra Ivan Ševo: Učite djecu da darove treba zaslužiti

30.04.2016.
u 07:00

Maturantice i maturanti Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica, jedne od najtraženijih škola u gradu Mostaru, započeli su slaviti završetak svog srednjoškolskog obrazovanja sv. misom zahvalnicom koja je u četvrtak navečer upriličena u kapelici franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru. U zanimljivoj i prigodnoj propovijedi fra Ivan Ševo je maturante ohrabrio za daljnje koračanje kroz život te ih upozorio na važnost obitelji i života uz Boga. “Svaki čovjek pripada obitelji, i to od početka pa do kraja svoga života. No, pripadnost obitelji ne smije potisnuti nešto što je značajnije od obiteljske pripadnosti. Tu mislim na slobodu za Božje planove. Drugim riječima, svako ljudsko dijete mora se osamostaliti i krenuti vlastitim putem u život. Često čujemo izjavu: ‘Na mladima svijet ostaje’. Nema nikakve sumnje, imamo populaciju mladih koja je jako izložena nesigurnosti koja proizlazi iz brojnih procesa. Time mladi postaju ranjiva skupina kojoj je potrebna zaštita. Mlade često pogađa i osjećaj neizvjesnosti vlastite budućnosti, ujedno i perspektive, koji može imati dalekosežne posljedice. Ponekad je prisutan osjećaj da rješenja nema, a katkad se čini da se ono nalazi izvan granica koje su nametnute. Ta neizvjesnost može biti jako štetna i rezultirati velikim nezadovoljstvom koje vrlo lako prelazi u letargiju”, kazao je fra Ivan. On je upozorio na važnost sudjelovanja roditelja u djetetovom životu, kao i na zamke u koje sve češće upadaju roditelji. “Naše nas životno okruženje i iskustvo uče kako su neki od roditelja izgubili svoju djecu samo zbog lažnog poštovanja zrelosti djece. Naime, često se čuje od ‘modernih roditelja’: ‘Neka imaju oni, kad nisam imao ja!’. Ipak, treba se znati, ovaj otrovni kult sentimentalnosti pogibeljan je. To potvrđuju riječi jednoga psihologa koji napisa: ‘Često mi dođu roditelji, u vlastitim očima dobri roditelji, pa pitaju zašto su im sin ili kći postali tako agresivni i nasilni… Teško im je shvatiti, jer: ‘Pa dali smo mu/joj sve!’ Kad ih upitam što misle pod tim sve, počnu nabrajati stvari - najnoviju modnu i sportsku odjeću, elektroničke sprave i naprave, novac. A nisu bogati, košta ih znatnog odricanja da djeci učine život udobnim’. Želi se jasno i precizno reći - živimo u kulturi u kojoj roditelji čine sve da bi udovoljili svojoj djeci. Djeca su navikla, prije ili poslije, dobiti ono što žele.

Dakako, pretjerano ugađanje djeci škodi. Često zakažu u životu upravo oni koji su bili zasipani darovima, a uspiju oni koji su ono što su dobivali nečim zaslužili”, poručio je fra Ivan. Na kraju misnog slavlja ravnateljici Stani Rotim, ali i svim profesoricama i profesorima ove škole uime maturantica i maturanata zahvalila je Melani Šarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?