POTICAJ PODUZEĆIMA

Formiran Fond prijateljstva Katara za sve narode u BiH

Katara
27.02.2016.
u 15:14

Nepunih mjesec nakon što je boravio u jednodnevnoj posjeti Sarajevu, gdje se susreo s članovima Predsjedništva BiH, katarski emir šeik Tamim bin Hamad el-Tani ispunio je dato obećanje i ovih dana dao zeleno svjetlo za formiranje Fonda prijateljstva iz kojeg će se, kako je najavljeno, davati direktan poticaj razvoju malih i srednjih poduzeća u BiH, saznaje "Dnevni avaz".

O ovoj odluci emira El-Tanija putem Veleposlanstva Katara u BiH, s  veleposlanikom Rašidom el-Kavarijem na čelu, obaviještena su posebno sva tri člana Predsjedništva BiH, a u skladu s opredjeljenjem te prijateljske države da pomaže sve bh. građane, dakle i Bošnjake i Hrvate i Srbe. To je činjenica koju katarski dužnosnici i diplomati ovih dana žele posebno naglasiti. 

U tijeku je operacionalizacija ideje o osnivanju Fonda, čiji je krajnji cilj ojačati bh. ekonomiju i smanjiti nezaposlenost. Posebno među mladima, a da, kako smatraju dužnosnici Katara, desetine tisuća obrazovanih i talentiranih ljudi iz BiH ne bi napuštale svoju domovinu i raseljavale se diljem Europe i svijeta u potrazi za boljim životom. 

Kako "Avaz" saznaje, od Predsjedništva BiH zatražen je termin u drugom tjednu ožujka kada će u našu zemlju stići izaslanstvo Katara koje će s predstavnicima vlasti i nevladinog sektora razgovarati o tome kako da Fond prijateljstva što prije zaživi i donese prve rezultate. Kako bi se spriječile bilo kakve zloupotrebe i pogrešna tumačenja, Fond će nadzirati predstavnici Katara.

Fond će biti formiran po modelu po kojem je Katar uspostavio takve fondove u Tunisu i Japanu, gdje su dali izuzetno dobre rezultate. Naročito u pogledu kreiranja novih radnih mjesta u realnom sektoru. U Tunisu je putem Fonda otvoreno 5.000 radnih mjesta. 

Odranije je poznata spremnost Katara, prvenstveno Katarske investicijske agencije, da kroz koncesije ulaže u puteve, a zainteresirani su i za projekte u turizmu, što je gospodarska grana koju vide kao veliku bh. šansu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?