Nova pandemijska godina

Fokus bh. građana treba biti na usvajanju zdravih navika i promjeni životnog stila

04.01.2022.
u 08:40

- U ovoj godini stavite fokus na sebe u svakom smislu riječi! Jako je važno zapisati ciljeve na papir i pročitati ih svaki dan, tek tako će postati realni i imat ćete veću želju za ostvarenjem istih - istaknula je mlada i uspješna trenerica i nutricionistica Petra Alpeza

Dočekali smo novu pandemijsku godinu. Iz 2021. prebacili smo se u 2022. Čarobnog štapića nema. Nitko neće preko noći pobrisati sve ono loše što nam se događalo i pratilo nas. Koronavirus je i dalje tu. Ožujak 2020. i proglašenje pandemije na svjetskoj razini djeluje nam kao beskrajni dan, piše Večernji list BiH.

Međutim, svaki početak iziskuje promjene. One ne moraju biti drastične, ne treba preko noći mijenjati kompletan život, osobito ako to može biti i opasno za zdravlje, ali je dobro krenuti i imati neki svoj pozitivan cilj za ispuniti. Trenerica i nutricionistica, pobornica zdravog života Petra Alpeza iz Gruda koja živi i radi u Zagrebu ušla je u prošloj godini u finale Gastro zvijezde. Ona je u mnogočemu promijenila fitness i kulinarski svijet u našem okružju, s naglaskom na zdravu prehranu, a savjete je počela davati na početku pandemije. Za Večernji list naglašava važnost postupnog mijenjanja navika.

Novi ciljevi

- Ako smo išta naučili ove godine, to je da ne trebamo uzimati zdravlje zdravo za gotovo. Većina nas želi ući u novu godinu s novim ciljevima i željama, a tada je motivacija i najveća. No, motivacija je zadnje na što se trebamo oslanjati jer je kratkoročna. Fokus bi trebao biti na usvajanju zdravijih navika i promjeni životnog stila. Pri tome ne mislim na drastične promjene, već postupno mijenjanje i/ili usvajanje navika - priča nam Petra. Pritom otkriva da nije riječ samo o fitnessu.

- Ne govorim samo o fitnessu ili prehrani, već i o mentalnom zdravlju koje se često zaboravlja, a treba biti na popisu prioriteta - naglasila je. Pozvala je da se odmah na početku godine postave ciljevi.

- U ovoj godini stavite fokus na sebe u svakom smislu riječi! Jako je važno zapisati ciljeve na papir i pročitati ih svaki dan, tek tako će postati realni i imat ćete veću želju za ostvarenjem istih. Primjerice, ove godine ću se potruditi jesti barem jedan zdraviji obrok dnevno, počet ću šetati 30 minuta dnevno, krenut ću vježbati 2 puta tjedno i slično. Detaljno zacrtani ciljevi su oni koje trebate postaviti odmah na početku godine i raditi čvrsto na njima - istaknula je mlada i uspješna trenerica i nutricionistica Petra Alpeza.

Clive Staples Lewis, sjevernoirski pisac, napisao je: "Nikada niste prestari za postaviti novi cilj ili za sanjati novi san." I tako se trebamo postaviti prema novoj 2022. Jer koliko god teškog nam se dogodilo u prošlosti, važno je to i ostaviti upravo u prošlosti, a okrenuti se budućnosti. Psihologinja Vedrana Viljevac poziva da se postave realniji i konkretniji ciljevi i da ih se malim koracima dosegne.

- Mi često od 1. siječnja želimo neku savršenu kilažu, savršen život, osjećaje... međutim, to je očigledno nemoguće i zato odluke propadaju. Odrediti si neki vremenski rok - npr. trenirat ću triput tjedno - od Nove godine do početka godišnjeg. I vrlo važno je međusobno se i poticati, naći neku osobu za potporu i sami sebe nagrađivati i pohvaljivati što često zaboravljamo - istaknula je Viljevac.

Ostvarite želju...

Među savjetima navodi se pet koje treba primijeniti u svakodnevnom životu. Ne žaliti za propuštenim prilikama i pokušati u ovoj godini imati ih što manje, na prvom je mjestu.

- Ponekad život shvaćamo preozbiljno i kada dođe trenutak da se otisnemo u neke nove životne avanture ili preokrete, ostajemo u svojoj "sigurnoj zoni". Tada se često tješimo rečenicom: "Ma, bit će još prilika…" No kada prođe neko vrijeme, ipak nam je žao što nismo skupili hrabrosti i zgrabili priliku ispred nas. Pokušajte u idućoj godini imati što manje onih propuštenih - navodi se. Drugi savjet je: Ostvariti želju koju već dugo odgađate. Treći: Osvježite prostor u kojem živite za novi početak. Na četvrtom mjestu je rad na sebi i osobnom zadovoljstvu te na petom mjestu savjetuje se provođenje više vremena s onima koji vam donose radost.

- Ako je na popisu stvari za kojima žalite ona da vrijeme tratite na pogrešne ljude, ovo je godina u kojoj biste to mogli promijeniti. Okružite se ljudima koji vam donose radost i pružaju potporu. One koji vam "cijede energiju" i razmišljaju negativno svedite na minimum. Među najvećim propustima u životu ljudi navode to da su najviše vremena proveli na poslu, a najmanje s ljudima do kojih im je najviše stalo. Ove godine pronađite ravnotežu, okružite se ljudima s kojima osjećate sreću - navedeno je među savjetima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije