Čeka ih puno posla

Federalni ministri ističu obveze koje stoje pred BiH nakon predaje aplikacije

vlada FBiH
14.02.2016.
u 12:20

Članovi Vlade Federacije BiH ističu kako sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje veliki posao nakon što sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović službeno preda zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je Feni kako je predaja aplikacije velika šansa za državu koja se ne smije propustiti.

- Moramo poduzeti aktivnosti da dokažemo kako su naše namjere iskrene. Na tom polju moraju istrajati kako državne institucije, tako i entitetske vlade i druga tijela vlasti - da učine ono što je nužno radi kompletne implementacije i pridruživanja Europskoj uniji - naglasio je Drljača.

Jedna trećina pravne legislative usklađivanja odnosi se na okoliš, o čemu pozitivan stav ima federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

- Tu će dolaziti do usklađivanja sa svim europskim direktivama. Ono što je važno u okolišu i u turizmu jeste da se otvara mogućnost apliciranja i korištenja europskih fondova, što znači kako će se BiH povezati još više s regijom, a dobit ćemo konačno sva nužna sredstva. Na nama je sada da uradimo sav posao, koji treba - kazala je Đapo.

Smatra kako je najavljeni događaj velika stvar za BiH, jer se pridružuje velikoj obitelji europskih zemalja.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić očekuje kako će predajom aplikacije ministarstvo kojem je on na čelu steći povoljnije pozicije, bolje uvjete za nastavak aranžmana, prije svega u izgradnji cesta, koridora 5-C, te svih drugih poslova u željezničkom i sektoru telekomunikacija.

- Uvjeren sam da ćemo napraviti sve te pretpostavke. Aplikacija otvara vrata novim aranžmanima koji su nužni za nastavak izgradnje puteva, kao i drugih poslova koje očekuje ministarstvo pri ispunjavanju obveza za pristupanje EU - rekao je Lasić.

Predstoji i rad na zaštiti konkurencije na tržištu telekomunikacijskih usluga u BiH radi osiguranja djelotvorne konkurencije i predupređenja štetnih učinaka nedostatka konkurentnosti na tržištu telekomunikacijskih usluga.

- S jedne strane, mi bismo da zaštitimo domaće operatere, dok im s druge moramo pomoći da dignu tu kvalitetu na višu razinu. Zato treba biti konkurentan na tržištu. Svako zapuštanje posla dovodi do inferiornosti i onda će vas "pojesti" konkurencija, koja će se otvoriti i biti znatno veća i šira - mišljenja je Lasić.

Ukoštac se, dodaje, treba uhvatiti s praćenjem trendova u oblasti telekomunikacije, što je veoma skupo.

Budući da je Ministarstvo, u prošlom i aktuelnom mandatu, iscrpilo sve kreditne aranžmane zaključeno je kako se "došlo do zida, a ima još puno posla".  

- Imamo mi za ovu godinu, dvije... ali mi želimo napraviti takvo ozračje da svih 300 kilometara autoputa ima perspektivu i rok kad će se izraditi - izjavio je Lasić za Fenu.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kaže kako će se 15. veljače u Bruxellesu vidjeti odlučujući korak naprijed BiH nakon kojeg više nema dilema hoće li država ići prema EU i da li će se demokratizirati.

To je, po njegovom mišljenju, samo početak procesa uvođenja demokratskih normi, odnosno europeizacije.

- Predstoji nam reforma zdravstva i u svakom slučaju dobro razmisliti da li možemo sustav zdravstva održati - da imamo ovakvu razinu zdravstvene zaštite, a ne plaćati ga i oslobađati velike grupe ljudi od obveze plaćanja. Tu se moraju napraviti reforme - upozorio je Mandić.

Reforma zdravstva podrazumijeva rješenje dugovanja zdravstvenog sektora, uvođenje trezorskog sustava poslovanja te definiranje novih modela i izvora financiranja, uz precizno normiranje mreže zdravstvenih ustanova.

Zakon o zdravstvenom osiguranju Mandić je ocijenio krucijalnim, jer će od njega "mnogo toga ovisiti". Pri tome, naglašava, da trebamo ostati osjetljivi i generacijski solidarni.

- One potrebite moramo zaštiti, ali isto tako prema onima koji imaju novca ne moramo baš biti tako socijalno osjetljivi - sugerira federalni ministar zdravstva.

Prioritetni zadatak u sektoru trgovine tiče se izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini i to u pogledu nekoliko članova koje je, kako kaže Feni federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, potrebno uskladiti s instrukcijama i smjernicama Europske unije.

To je vezano za preduvjete priključenja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), čiji su temeljni ciljevi liberalizacija trgovine, odnosno stvaranje otvorenog i ravnopravnog sustava trgovinskih pravila, liberalizacije i eliminacije carinskih i necarinskih prepreka trgovini robom i uslugama te lakšeg pristupa tržištima.

Iz tih razloga, resorno ministarstvo će, kaže Vujanović, nastaviti provoditi aktivnosti da bi građani Federacije sve više konzumirali domaće proizvode i jačali domaću proizvodnju.

Rad na euroatlantskim integracijama radi osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom, prioritet je Vlade Federacije BiH u ovoj godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije