Ministrica Milićević

Federalna vlada uradila veliki posao u 2015. godini

Miličević
23.12.2015.
u 16:00

Vlada Federacije BiH utvrdila je, na sjednici u Mostaru, konačan prijedlog federalnog proračuna za 2016. godinu, kao i prijedlog zakona o njegovom izvršenju, te su oba teksta upućena predsjedatelju Domu naroda Federacije BiH.

- Nadam se da će proračun biti usvojen do kraja godine. U raspravi u Zastupničkom domu FBiH bilo je puno prijedloga i nama je u Vladi pomalo žao što mnoge amandmane nismo mogli usvojiti. Uvijek je tu problem nedostajućih sredstava, no vidjeli smo da će se za mnoge od tih amandmane naći sredstva kroz financiranje međunarodnih institucija ili federalnih institucija - kazala je na konferenciji za novinare federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Govoreći o financijskim pokazateljima za 2015. godinu, ministrica Milićević kazala je kako će se detaljni podaci znati u prvom mjesecu sljedeće godine no, po njezinim riječima, već sada se može kazati da je Vlada Federacije BiH napravila veliki posao.

- Ponosna sam i na sebe i na ovu vladu koja je bez većih potresa uspjeli privesti ovu financijsku godinu kraju. Od oko 220 milijuna maraka neizmirenih obveza koje smo naslijedili, ostalo nam je još nekih 25 milijuna i to ćemo vjerojatno vratiti u prvom mjesecu - istaknula je federalna ministrica financija.

Dodala je kako je Vlada FBiH uspjela vratiti pozajmice s namjenskih računa, nadomjestiti nedostatak sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda, povećala broj zaposlenih za oko 8000 i ostvarila povećanje neizravnih poreza za oko 10 posto, kao i povećanje prihoda izvanproračunskih fondova za oko 3 posto.

- To sve pokazuje da je Vlada u vrlo kratkom roku učinila sve što je mogla. Napravili smo i pripremne radove za stvaranje boljeg poslovnog okruženja te osmislili niz poticajnih mjera za gospodarstvo - kazala je ministrica Jelečević, dodavši kako je sljedeći korak uređenje porezne politike.

S tim u vezi, Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici usvojila Prijedlog Zakona o porezu na dobit, kojim se proširuje porezna baza, i to većim obuhvatom poreznih obveznika, kao i većim obuhvatom oporezivih prihoda, što bi, prema procjenama, trebalo rezultirati povećanjem prihoda od poreza na dobit od oko 80 milijuna maraka godišnje.

Ministrica Milićević istaknula je kako će taj novac ići županijama, čime će se donekle kompenzirati gubitak koje su županije imale na osnovu ranijeg Zakona o porezu na dobit.

Jedna od važnijih odredbi novog zakona je ukidanje oslobađanja od plaćanja poreza na dobit po osnovu izvoza.

- Treba znati da su naši najveći izvoznici ujedno i najveći uvoznici. Kada bi bili u stanju da utvrdimo neto efekt tog izvoza i da ga potičemo, onda bi to oslobađanje od poreza na dobit imalo smisla i onda bismo uistinu mogli reći da potičemo izvoz - istaknula je federalna ministrica financija, dodavši kako se mora pronaći drukčiji načina poticanja izvoza.

 Federalni ministar pravde Mato Jozić govorio je o Nacrtu Zakona o premjeru i registraciji nekretnina koji je usvojen na današnjoj sjednici.

Po njegovim riječima, dugo se radilo na tom zakonu, koji je dio reformske agende, a koji predviđa objedinjavanje podataka iz zemljišnih knjiga i katastara.

- Očekujemo pomoć Europske komisije u realizaciji ovog zakona, a već smo razgovarali i s nekim europskim zemljama koje imaju veliko iskustvo, na primjer Švedskom, koja je spremna pomoći nam u ovom poslu. Nadamo se da ćemo kroz pet godina završiti ovaj proces da ljudi mogu lakše ostvarivati svoja prava vezano za vlasništvo nad zemljištem i nekretninama - kazao je ministar Jozić.

Po njegovim riječima, provedbom Zakona o premjeru i registraciji nekretnina bit će stvoren moderan i kvalitetan okvir za razvoj zemljišne administracije koji će biti usklađen s europskim standardima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije