plan mjera fiskalne politike

FBiH uvodi manju zbrojnu stopu doprinosa te ukida pristojbe

08.09.2021.
u 21:56

Večernji list imao je uvid u dokument okvirnog proračuna 2022. - 2024., kao i srednjoročni plan mjera fiskalne politike u kojemu se ističe kako će se mjere temeljiti na izmjenama poreznih politika i izmjenama i donošenju novih javnih politika.

Smanjena zbrojna stopa doprinosa, povoljni krediti i subvencioniranje kamata, kao i ukidanje obveze plaćanja pojedinih naknada i pristojbi ključne su mjere fiskalne politike koje Federacija namjerava provesti u razdoblju 2022. - 2024., a u cilju omogućavanja bržeg ekonomskog rasta, kao i privlačenja investicija, piše Večernji list BiH.

Večernji list imao je uvid u dokument okvirnog proračuna 2022. - 2024., kao i srednjoročni plan mjera fiskalne politike u kojemu se ističe kako će se mjere temeljiti na izmjenama poreznih politika i izmjenama i donošenju novih javnih politika. 

Smanjenje opterećenja

Jedan od segmenata bit će i reforma na tržištu rada, i to kroz programe izgradnje i nadogradnje vještina i znanja nezaposlenih osoba prema potrebama tržišta rada te programima podrške stručnoj obuci nezaposlenih u gospodarskim subjektima. Najavljen je nastavak reforme u području oporezivanja rada u cilju smanjenja poreznog opterećenja. Smanjenjem fiskalnog opterećenja za poslodavce, kroz smanjenu zbrojnu stopu doprinosa, očekuje se, ističu nadležni, povećanje konkurentnosti domaćih gospodarskih subjekata, kao i povećanje konkurentnosti radne snage. Istodobno, primjenom diferencirane stope poreza na dohodak vrši se preraspodjela poreznog opterećenja prebacivanjem većeg poreznog tereta na osobe s višim dohotkom, dok se proširenjem osnovice za obračun obveznih doprinosa i poreza na dohodak utječe na suzbijanje tzv. sive ekonomije, imajući u vidu da određeni dio poslodavaca trenutačno neoporezive oblike isplata koristi za izbjegavanje plaćanja punih obveza. Procjenjuje se da bi provedbom navedenih reformi smanjenje ukupnog fiskalnog opterećenja rada, mjerenog OECD metodologijom, kao suma poreza i doprinosa u odnosu na ukupan trošak poslodavca po osnovi rada, s trenutačnih 36,42% bilo smanjeno na 35,22%.

Kada je riječ o potporama gospodarstvu, najavljen je set povoljnih kredita, subvencioniranje kamata na podignute kredite, kao i osiguranja jamstava za kreditno zaduženje. Dobre vijesti trebale bi dočekati i sve ostale poduzetnike jer je, u cilju smanjenja fiskalnog pritiska na poslovne subjekte, u predstojećem razdoblju potrebno izvršiti ukidanje obveze plaćanja pojedinih naknada i pristojbi koje trenutačno značajno povećavaju ukupne troškove poslovnog okružja.

Digitalizacija

U kontekstu malih i srednjih poduzeća vlasti su najavile podršku razvoju novih poslovnih modela, digitalizaciji poslovanja, tehnološkom razvoju i inovacijama. Vidljivo je i kako se namjerava stvoriti jedinstveni pravni okvir o oporezivanju posjedovanja i prometa imovinom na razini FBiH, a čime bi se smanjile administrativne barijere te povećao interes ulagača. - S obzirom na trenutačno postojanje čak 20 propisa, koji na različit način uređuju ovu oblast, stvarajući tako diskriminaciju i nejednakost unutar FBiH, planirano je predlaganje jedinstvenog rješenja - najavljuju federalne vlasti. Sve navedene mjere, ako se provedu, trebale bi dovesti do stvaranja preduvjeta za brže i učinkovitije pokretanje biznisa, a samim tim i do osnove za veći broj izravnih investicija. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije