vrsta oduzete imovine

FBiH od kriminalaca oduzela studentski dom, hotele, vozila, dionice “teške” 9 milijuna KM

28.08.2017.
u 18:00

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je samo u prvoj polovini ove godine postupala po 11 sudskih odluka, od čega sedam presuda i četiri rješenja. Trenutačno Agencija upravlja imovinom vrijednom oko devet milijuna konvertibilnih maraka, a radi se o oduzetim novčanim sredstvima, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj crpki, motornom vozilu, građevinskom materijalu i drugim sredstvima koja su sudskim putom oduzeta, navodi se u dokumnetima u čijem smo posjedu.

Rad Agencije

Odluke o oduzimanju imovine nezakonito stečene kaznenim djelima uglavnom su donosili općinski i županijski sudovi u Sarajevu, Tuzli i Novom Travniku te općinski sud u Tešnju. Među najznačajnijim, i svakako najvrijednijim je rješenje Županijskog suda u Sarajevu kojim je izrečena zabrana otuđenja i opterećenja udjela-osnivačkog kapitala i korištenje i raspolaganje pravima po osnovi udjela-osnivačkog kapitala gospodarskih društava UMAX GROUP d.o.o. Sarajevo, Emiran d.o.o. Sarajevo i Emiran Studentski dom - Univerzitetski hotel d.o.o. Sarajevo.

Optužene osobe su jedini osnivači i 100% vlasnici navedenih pravnih osoba. Upravljanje poduzećem i hotelom koji se nalazi u sarajevskom naselju Nedžarići povjereno je Agenciji.

- Rukovodeći se načelom “pažnje dobrog domaćina”, Agencija je učinila povjerene joj gospodarske subjekte profitabilnima i stabilnima.

Zaključen je Ugovor o pružanju usluga smještaja studenata s Američkim univerzitetom u Bosni i Hercegovini, čime se izravno utjecalo na rast broja gostiju predmetnog hotela i stvaranju pretpostavki za uspješan rad gospodarskog subjekta tijekom trajanja privremene mjere, navodi Agencija u svom polugodišnjem izvješću.

Drugom sudskom odlukom Agenciji je na upravljanje povjereno putničko motorno vozilo marke BMW X6, čija kupoprodajna vrijednost prema računu iznosi 140.827,86 KM. Vozilo je pohranjeno u skladište Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u blizini Sarajeva. Županijski sud u Tuzli je u jednom predmetu donio odluku o tajnom oduzimanju nelegalno stečene imovine, uključujući građevinski materijal na depou poduzeća TTU Tuzla. Agencija je pokušala prodati material, ali nije bilo zainteresiranih kupaca.

Sastanci

Rad Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom ovaj entitet godišnje stoji 748.645 KM. Rezultati možda izgledaju skromno, ali treba znati da su relativno skoro stvoreni zakonski preduvjeti za rad Agencije te da nedostaju propisi koji bi pobliže definirali njezine aktivnosti, posebno provedbene.

Zanimljivo je da je Agencija inicirala sastanke s čelnicima određenih institucija kao što su Zemaljski muzej, kako bi se prevladali problemi prilikom mogućeg preuzimanja umjetničkih slika, predmeta od kulturnog ili povijesnog značaja. Agencija nema odgovarajućih skladišnih kapaciteta za sigurno pohranjivanje navedenih predmeta od umjetničke, kulturne ili povijesne vrijednosti i značaja. Dogovoreno je da će Agencija uputiti pismo namjere po kojem će Zemaljski muzej po ocjeni važnosti preuzetih predmeta odlučiti hoće li takve predmete, u svakom konkretnom slučaju, prihvatiti i skladištiti u svojim prostorijama. Slična suradnja inicirana je i s Institutom za historiju Sarajevo.

S predstavnicima Centralne banke Bosne i Hercegovine razmatralo se kako riješiti problem konvertiranja valuta koje komercijalne banke ne konvertiraju, a koje Agencija preuzima po pravosnažnim sudskim odlukama. Naime, riječ je o takozvanim egzotičnim valutama. Iako konkretan odgovor i rješenje predmetne problematike nije ponuđeno službenicima Agencije, postignut je napredak u pogledu deponiranja i skladištenja umjetnina, predmeta od kulturnog i povijesnog značaja u odgovarajućim prostorijama Centralne banke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije