pojašnjenje iz Zavoda MIO FBiH

Evo koliko godina života i staža vam treba za minimalnu, srazmjernu ili zajamčenu mirovinu

mirovina
11.09.2021.
u 21:00

Osnovni uvjet za umirovljenje za minimalnu mirovinu jeste 15 godina staža i 65 godina života, što je dovoljno za našu samostalnu mirovinu

Tko ima pravo na minimalnu mirovinu (382 KM), što je to srazmjerna mirovina, koji uvjeti se moraju ispuniti da bi se ostvarila zajamčena  mirovina (478 KM), svakodnevna su pitanja građana u Federaciji koji bi željeli da se umirove. Pojašnjenje su za Faktor dali u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

- Osnovni uvjet za umirovljenje za minimalnu mirovinu jeste 15 godina staža i 65 godina života, što je dovoljno za našu samostalnu mirovinu. Srazmjerna mirovina je kada osoba ima staža iz drugog nekog fonda (izvan BiH), a nema dovoljno godina za našu samostalnu mirovinu. Primjerice ako ima 15 godina kod nas i 15 u Njemačkoj, i dalje će imati pravo na našu minimalnu. Ili ako ima kod nas sedam godina staža, a u Njemačkoj osam, onda će kod nas ostvariti pravo na mirovinu za tih sedam godina jer ukupno ima 15, i to je i dalje srazmjerna mirovinas. A ako kod nas osoba ima 15 godina staža, i u Njemačkoj 16-17 godina, onda ima našu samostalnu mirovinu - objašnjava Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO FBiH.

Naglašava kako je najjednostavniji primjer za minimalnu mirovinu 15 godina staža i 65 godina života.

- Ukoliko osoba ima kod nas deset godina staža i pet u Hrvatskoj, i ona će dobiti za tih deset godina kod nas neki iznos mirovine, zato što ukupno ima 15 godina staža. Ali ako kod nas ima 10 godina staža i u Hrvatskoj dvije, neće dobiti ništa jer ukupno nema tih minimalnih 15 godina staža i to je onda problem - govori Kvesić.

Dodaje da recimo u slučaju da osoba ispunjava uvjete za minimalnu mirovinu koju je stekla u BiH, ali da na rješenju ima niži iznos od 382 KM, ta osoba ipak dobiva minimalnu mirovinu. 

- Pravo na zajamčenu mirovinu (478 KM) imaju naši korisnici koji su, po novom zakonu, ostvarili pravo na mirovinu s navršenih 40 godina staža osiguranja, a po starom zakonu oni koji su ostvarili mirovinu s 40 godina mirovinskog staža, također pod uvjetom da žive na području BiH, a rješenjem im određen manji iznos od iznosa zajamčene mirovine. Korisnika zajamčene mirovine prema posljednjoj isplati, ima oko 20 tisuća - rekao je Kvesić.

Dodaje da minimalnu mirovinu ostvarenih prema Zakonu o MIO-u, ima oko 174.500 bh. korisnika i kada se tome pridodaju i mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima, bude ih oko 215.000.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?