Jedinstveni centar u BiH

Evo kako se u Mostaru liječe poremećaji spavanja

Klix.ba
03.02.2019.
u 15:10

Branka Marić iz Širokog Brijega ima 58 godina i svaku noć kad legne u krevet osjeti strah. 

"Imam problema sa snom, zapravo s disanjem. Nakon nekog vremena ostanem bez zraka, jer zbog nekih problema ne mogu na nos disati. Dosta lijepog sam čula o medicini spavanja, a od doktora Leske očekujem izlječenje i miran san", kazala je Branka za Klix.ba. 

Marić je po miran san došla u Centar za medicinu spavanja koji pri SKB Mostar djeluje već pet godina i gdje je dosad napravljeno više od 400 ispitivanja. Centar vodi mladi stručnjak doktor Josip Lesko, a takvo je i ostalo osoblje. 

"Medicina spavanja je multidisciplinarna grana medicine gdje se bavimo različitim poremaćajima spavanja, a njih vjerovali ili ne ima 82 vrste. Ovom problemom se mogu baviti različiti specijalisti", kaže za Klix Lesko koji je specijalist otorinolaringolog s doktoratom "Poremaćaji disanja kod spavanja". 

Leskina specijalnost su brojni pacijenti s problem "hrkanja", a takvih je najviše. Dolaze i oni koji imaju različite vidove noćnih eplipetičnih napada, parasomnije ili mjesečarenja, strahova, paralize spavanja...

"Ovaj Centar jedini je u Bosni i Hercegovini, iako se medicina spavanja liječi i u drugim centrima. Tamo je riječ o poligrafskim uređejima s kojima šaljemo pacijente kući, ovdje imamo polisomnografske uređaje i prilagođene aprtmane koji omogućavaju da ljude snimamo u tišini i u ambijentu koji je sličan onome koji oni imaju kući", pojašnjava Lesko. 

Centar je ranije bio u velikoj zgradi SKB Mostar i nije davao ovakav ugođaj i mirnoću koji danas daje u posebnoj zgradi s dva apartmana i kontrolnom sobom. Samo instrumenti za snimanje pacijenata iznose 150 tisuća KM i pokriveni su većinom iz IPA fondova. 

"Imamo zaposlena dva tehničara medicine spavanja, posebno obučena. Oni su tu tijekom noći jer pacijenti dođu oko 20 sati, ispune određene formulare, presvuku se, urade svoju higijenu. Mi ih onda skopčamo na uređaje za mjerenje i u svemu tome izgubimo dva sata, potom gasimo svjetla i puštamo ih da se pokušaju opustiti i zaspati", govori Lesko pokazujući IC kameru koja pacijente snima dok spavaju. 

Polisomnografskim snimanjem liječnik dobiva snimak pacijenta kamerom dok spava, ali i cijeli niz promjena kao što su pokreti očiju, moždani valovi koji pokazuju u koji od četiri stadija spavanje se pacijent nalazi, mišiće brade, protok zraka, a postoji i mikrofon za hrkanje. Postoje i elektrode za abdominalno i torokalno disanje...

"Prije dijagnostike najvažnija nam je kvalitetna anamneza, pregladati pacijenta dobro i porazgovarati s njim. Kad tako saznamo njegove smetnje, pomicanje tijekom spavanja, pričanje, hrkanje, epilepsija... onda se kod dijagnostike posebno fokusiramo na to. Od pacijenata tražim i da prije snimanja sedam dana vodi dnevnik spavanja", kaže dr. Lesko. 

Nakon dijagnostike pacijent dolazi i do terapije, sve u ovisnosti od toga šta su ispitivanja pokazala. Pacijenti budu upućeni drugim liječnicima, na operativne zahvate, budu im propisani određeni lijekovi ili ono što je najčešće kod hrkanja, smanjenje tjelesne mase.

"Najčešći poremećaj spavanja je nesanica, nažalost s njom se bave psiholozi i psihijatri. Mi ovdje možemo samo dijagnostiticirati da čovjek ne spava", kaže lesko.  

Interes za liječenje kod u Centru za medicinu spavanja je veliki, a najčešće pacijenti dolaze iz Mostara i okolice, odnosno Hercegovačko-neretvanske županije. 

"Dolaze i iz Zapadnohercegovačke županije, ali dolaze i iz Bosne. Često me kontaktiraju kolege, kao što je kolegica Dženana Šahović, koja je ovakva ispitivanja radila u Sarajevu, a otišla je u mirovinu. Imamo ugovor i s USŽ, a često pacijente za kompleksnija ispitivanja šalju i kolege iz Zenice, Tuzle... Dovoljno je od svog fonda uzeti uputnicu za izvanžupanijsko liječenje i doći kod nas u Mostar", zaključio je dr. Josip Lesko pozvavši pacijente da potraže pomoć kod njega i njegovih kolega.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?