EU

Europski lideri potpisali ratni registar za Ukrajinu, nadaju se odšteti

17.05.2023.
u 17:12

Europski lideri u srijedu su pozdravili novi "registar štete" za Ukrajinu koji su nazvali "povijesnim" i prvim korakom da natjeraju Rusiju da plati za rat koji vodi.

Instrument, koji je kreiralo Vijeće Europe od 46 zemalja, postavlja evidenciju dokaza uoči mogućeg budućeg kaznenog  gonjenja ruskih lidera, postavljajući tako temelje za kompenzaciju.

Bio je to "prvi, neophodan, hitan korak" kojim se osigurava "pravda koja je usredotočena na žrtve" rata, rekla je predsjedavajuća vijeća Marija Pejčinović Burić po dolasku na drugi dan summita na Islandu.

Ona je rekla da je do srijede rano 40 zemalja potpisalo stvaranje registra, uključujući Sjedinjene Države i sve druge zemlje G7.

Još tri zemlje su finalizirale interne procedure za to, prenosi Reuters.

Ona i drugi lideri naglasili su da bi zemlje izvan Vijeća Europe - pankontinentalno tijelo za prava odvojeno od Europske unije, ali koje uključuje svih 27 država članica EU - mogle podržati registar. 

- Bez pravde neće biti pouzdanog mira- rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju na otvaranju samita u utorak.

Ukrajina, članica Vijeća Europe, snažno je pozdravila inicijativu. Rusija je izbačena iz Vijeća prošle godine nakon invazije na Ukrajinu.

Nekoliko zemalja EU zalaže se za zahtjev Ukrajine da se osnuje specijalni sud koji će suditi ruskom rukovodstvu za ratne zločine.

Međunarodni kazneni sud sa sjedištem u Den Haagu u ožujku je izdao nalog za uhićenje Putina, optužujući ga za nezakonito deportiranje ukrajinske djece.

Registar štete, koji će također biti podnijet u Hagu, sa satelitskom kancelarijom u Ukrajini, sadržat će detaljne ratne tvrdnje o šteti i razaranju koje je napravila Rusija.

Prvobitno uspostavljen na tri godine, "utire put ka budućem međunarodnom sveobuhvatnom mehanizmu kompenzacije za žrtve ruske agresije", navodi se u priopćenju Vijeća Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije