Federica Mogherini

EU postiže dobre rezultate u pružanju podrške braniocima ljudskih prava

Mogherini
10.12.2015.
u 10:38

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je da na Međunarodni dan ljudskih prava ove godine počinje i jednogodišnje obilježavanje 50 godina od usvajanja Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji su potpisani 1966. godine.
U svojoj izjavi povodom Međunarodnog dana ljudskih prava istakla je da su tim ključnim ugovorima izložena građanska, politička, ekonomska, kulturna i socijalna prava koja ljudima pripadaju od rođenja pa tijekom čitavog života, te koja su promijenila sudbinu velikog broja ljudi.
- U svjetlu sve većih prijetnji po ljudska prava i vladavinu zakona, kao i u kontekstu svjetske ekonomske krize, siromaštva i sve većih nejednakosti, ovi ugovori predstavljaju temelj rada Europske unije na unapređeniju i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Osim toga, zahvaljujući ovim ugovorima se u pravnom smislu garantira univerzalnost, nedjeljivost i međupovezanost ljudskih prava i osnovnih sloboda - kazala je.
Također smatra da novi Akcioni plan o ljudskim pravima i demokraciji , koji je EU usvojila u lipnju ove godine, stavlja jednak akcenat na značaj svih pomenutih prava i konkretnim akcijama nastoji da ih unaprijedi i osigura njihovo poštovanje.
Osim toga, dodala je, EU je kao i do sada posvećena pružanju podrške organizacijama civilnog društva i svim drugim akterima koji se zalažu za poštovanje i zaštitu ljudskih prava, bilo da su ona građanska, politička, socijalna, ekonomska ili kulturna.
- EU postiže dobre rezultate u pružanju podrške braniocima ljudskih prava širom svijeta, a i sama je uvjerljivih primjer toga da mnogobrojne prednosti proistječu iz dinamičnog civilnog društva - istakla je.
Mogherini je navela da su mreža delegacija EU i ambasada država članica širom svijeta, specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis te timovi u glavnim gradovima država EU, na današnji dan udružili snage u proslavi i nastavljaju da se za njih zalažu, brane ih i promovišu gdje god da su ona ugrožena, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije