Dodatni napori

EU: Popis u BiH mora biti što prije usvojen

20.03.2016.
u 09:00

“Popis stanovništva, kućanstava i stanova treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odgađanja”, kažu iz Izaslanstva EU

Bh. vlasti trebaju učiniti napore u cilju postizanja konsenzusa između statističkih agencija kako bi rezultati popisa stanovništva bili objavljeni, smatraju iz Izaslanstva EU u BiH. Središnji popisni ured nije postigao konsenzus o spornim pitanjima koja onemogućavaju objavljivanje rezultata popisa stanovništva, a sasvim je jasno da je cijela priča već odavno dobila političku pozadinu.

Iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini smatraju kako se rezultati popisa stanovništva trebaju objaviti sukladno Zakonu o popisu stanovništva i preporukama IMO tima.

“Popis stanovništva, kućanstava i stanova treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odgađanja. Metodološka pitanja, kao što je, konkretno, određivanje statusa prebivališta, zahtijevaju brze odluke u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i preporukama Međunarodne promatračke misije (IMO)”, kažu iz Izaslanstva EU za Klix.ba.

Ipak, čini se kako su i u Izaslanstvu Europske unije svjesni kako spor između statističkih agencija ima političku pozadinu te apeliraju bh. vlastima činjenje dodatnih napore.

“Daljnje napore trebaju uložiti bh. vlasti u cilju postizanja konsenzusa između statističkih agencija”, navode iz Izaslanstva Europske unije u BiH.

Podsjećanja radi, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine predložila je metodologiju obrade podataka koja je usklađena s preporukama IMO tima, a ovaj prijedlog prihvaćaju i predstavnici Federalnog zavoda za statistiku.

No, taj prijedlog već pola godine ne prihvaćaju predstavnici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

“Europska unija pridaje presudnu važnost popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je važan ne samo u kontekstu procesa europskih integracija već je i ključan za obavljanje ekonomskog i socijalnog planiranja. Ovo pitanje je od osobite hitnosti u kontekstu Reformske agende”, kažu iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?