višak radnika

Elektroprivredu RS-a napušta 550 radnika, otpreminine do 50.000 KM

01.07.2020.
u 08:02

Od danas u distributivnim poduzećima Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) radi oko 550 ljudi manje nego do sada, a jučer su posljednji od njih potpisali sporazume o dobrovoljnom odlasku uz otpremnine od 20.000 do 50.000 KM. 

Ovime je zaokružena priča o rješavanju viška radnika u elektrodistribucijama, a koji su godinama gomilani bez stvarne potrebe i najčešće u izbornim godinama, piše Capital. 

Većinom odlaze administrativni radnici, dok se u većini slučajeva stručni kadar nije ni mogao prijaviti dobrovoljno za odlazak uz otpremninu, a oni koji su se prijavili, odbijeni su i u tijeku je postupak po njihovoj žalbi.

Prvi dio otpremnine u visini od šest plaća radnici bi trebalo dobitui odmah, a drugi dio u roku od 60 dana.

Otpremnine će iznositi od 22.000 KM do 50.800 KM, s tim što mogu biti uvećane pripadnicima braniteljskih kategorija ili civilnim invalidima rada.

Otpremnine bi Elektroprivredu RS ukupno trebale koštati 27 milijuna KM, a ranije je istaknuto da je taj novac već osiguran.

Generalni direktor ERS Luka Petrović rekao je prije mjesec da će proces isplate otpremnina radnicima koji odlaze biti realiziran do kraja lipnja, nakon što je tijekom pandemije koronavirusa sve bilo zaustavljeno.

- Riječ je o 550 ljudi, prosječna otpremnina će biti oko 40 tisuća maraka plus obveze koje se moraju platiti državi i to će biti realizirano u sljedećih 30 dana - rekao je Petrović.

On je za ATV rekao da ERS i dalje ima višak zaposlenih te kako se mora reorganizirati i dalje.

U sklopu reorganizacije ERS u distributivnim poduzećima procijenjen je višak od 15 posto zaposlenih, odnosno od oko 600 radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?