Još jedna iznimka

Ekspresno podignuta optužnica protiv Radončića

Radonèiæ Fahrudin utemeljitelj Avaza 12.08.2009
06.02.2016.
u 07:00

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine jučer je podignulo optužnicu protiv političara i medijskog magnata Fahrudina Radončića i njegovih stranačkih suradnika Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića koje se po optužnici tereti kao članove organizirane kriminalne skupine za kaznena djela ometanja pravosuđa i trgovine utjecajem, piše Večernji list BiH. Ovo je vjerojatno najbrže provedena istraga i podignuta optužnica u povijesti Tužiteljstva BiH, što budi sumnje oko politiziranja ovog pravosudnog postupka s obzirom da dolazi u vrijeme rekonstrukcije vlasti i provedbe važnih reformskih procesa, a predstavnici obrane najavili su podnošenje zahtjeva Ustavnome sudu da se Radončića i druge pusti na slobodu.

Optužnica pisana u BiH

Prema navodima objavljenim iz Tužiteljstva BiH, Radončić i drugi osumnjičeni terete se da su ovo kazneno djelo počinili od sredine prosinca 2015. do 12. siječnja ove godine, a njihova krivnja dokazivat će se iskazima 27 svjedoka, četiri vještaka te uz predočenje 160 materijalnih dokaza. Prvooptuženi Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), stranke koja je članica vladajuće koalicije u BiH, te izaslanik u državnom Domu naroda BiH, uhićen je krajem siječnja te mu je određen jednomjesečni pritvor nakon što je Sud BiH ocijenio kako postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret te kako bi mogao pokušati utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze važne za istragu. On je pod sumnjom da je pokušao utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, najtraženijeg narkobosa s područja Balkana. U optužnici protiv Keljmendija Radončić je spomenut kao pripadnik njegove organizirane kriminalne skupine. Po navodima Tužiteljstva BiH, on je od svjedokinje Sarić tražio da u svom iskazu zaštiti njega i Keljmendija. Istraga protiv Radončića u međuvremenu je proširena i dodatno ga se tereti za trgovinu utjecajem jer je od Izetbegovića ishodio imenovanje Nermane Hadžijahić za veleposlanicu BiH u Sloveniji. To je bila protuusluga Zijadu Hadžijahiću, bivšem zaposleniku američkog Veleposlanstva u Sarajevu, koji je trebao provjeriti tijek istrage protiv Radončića kao i prisluškuju li se njegovi telefonski razgovori. 
Znakovito je da je na dan kad se u Sarajevu kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u Prištini svrstan među najbliže suradnike Nasera Keljmendija, optuženog za organizirani kriminal, šverc narkotika i teško ubojstvo, a iz Centra za istraživačko novinarstvo su tvrdili da je optužnica napisana u Sarajevu, a ne na Kosovu. Radončić je ustvrdio da se radi o namještaljci. 
“Radi se o prljavoj predizbornoj kampanji, a nadležne institucije VSTV-a i u BiH, i na Kosovu će utvrditi zašto se moje ime pročitalo baš dan nakon što sam objavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH”, rekao je Radončić. Sljedeći korak bila je njegova kandidatura za Vijeće ministara BiH, a upravo tada je aktivirana posljednja afera oko slučaja Sarić. Kada je najavio da će kandidat za ministra biti Dautbašić nedugo nakon toga ovaj je dužnosnik uhićen, a nakon toga i Radončić.

Prisluškivanje razgovora

Dokazi protiv Radončića prikupljeni su uglavnom prisluškivanjem telefonskih razgovora na temelju naloga Suda BiH, a prijepisi tih razgovora predstavljeni su na ročištu na kojemu se raspravljalo o određivanju pritvora Radončiću. U međuvremenu su se odvjetnici čelnika SBB-a Fahrudina Radončića žalili na odluke o pritvoru te su najavili predaju žalbe Ustavnome sudu BiH. “Kada je u pitanju slučaj gospodina Fahrudina Radončića apelacija za Ustavni sud BiH je u pripremi”, rekla je odvjetnica Vasvija Vidović, koja zajedno s kolegom Draganom Barbarićem zastupa Dautbašića, Šahman, ali i Fahrudina Radončića. Za nekoliko dana je isticao jednomjesečni pritvor za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, koji su 11. siječnja uhićeni pod optužbom za ometanje rada pravosuđa i vršenje pritiska na svjedoke. Za njih je Tužiteljstvo predložilo puštanje iz pritvora u zamjenu za kućni pritvor, a protiv Radončića su zatražili nastavak pritvora u zatvoru u Sarajevu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije