Damir Rožajac

Eksponati od šećera mogu biti postojani i do 1000 godina samo da ne dođu u dodir s vlagom

06.12.2015.
u 06:45

Slastičar kultne sarajevske caffe slastičarnice "Palma", dobitnik je brojnih priznanja u kategoriji "artistika u poslastičarstvu"

Tkoo god posjeti Sarajevo, a nije kušao kolače u kultnoj slastičarnici "Palma", koja se nalazi u naselju Hrasno, stotinjak metara od "Željinog stadiona", kažu kao da nije ni bio u Sarajevu, piše Večernji list BiH. Ovaj kultni objekt postoji već punih 40 godina. Šaban Ljumić, vlasnik caffe slastičarnice "Palma", visokokvalificirani je majstor slastičarstva. Briljantnu slastičarsku i poslovnu karijeru počeo je kao učenik, a kasnije i vodeći majstor u čuvenoj slastičarnici "Oloman", koja je nakon posljednjeg rata završila u ropotarnici povijesti gradakoja je mnogim Sarajlijama ostala u ugodnom sjećanju. Svoja slastičarska i poslovna znanja neprekidno je proširivao i usavršavao u zemlji i inozemstvu izrastajući tako u vrhunskog majstora modernog europskog slastičarstva i vrlo uspješnog biznismena. Svojom avangardnom ulogom doprinosi prerastanju sarajevskog orijentalnog u suvremeno europsko slastičarstvo, a slastičarnicu, modernog interijera i sadržaja, pretvorio je u prostor ugodnog "izlaska", a ne samo u mjesto konzumacije slatkiša. 
Stoga ne čudi da je 1985. godine "Palma" primljena u CD –Code Diplomatique Cosularie. 

Brojna priznanja i nagrade

Ako je suditi po onoj staroj poslovici - kakav gazda, takvi i radnici, ne čudi da je Palmin slastičar Damir Rožajac dobitnik niza priznanja i medalja za svoja "slatka djela". Slastičar zaposlen u poznatoj sarajevskoj caffe slastičarnici "Palma" ovim zanatom se bavi već 13 godina, a član je Kuharskog saveza Hrvatske, Slovenije i Italije. Damir Rožajac je član hrvatske i talijanske asocijacije kuhara i slastičara te kuharske akademije Slovenije. Na međunarodnom natjecanju u Umagu 2012. Rožajac je osvojio tri zlatne medalje u tri kategorije.

Također, na međunarodnom natjecanju "Bosanski dukat", održanom u Sarajevu 2014. godine, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji "artistika u poslastičarstvu" predstavivši "Zemaljski muzej od šećera", dok je na međunarodnom natjecanju u Istanbulu uz 250 slastičara iz 35 država iz čitavog svijeta kao jedini natjecatelj iz BiH osvojio dvije srebrne i jednu brončanu medalju za pripremu "Sarajevskog sebilja od šećera" i dječje torte s likovima Pinocchija.

Želi potaknuti mlade

O svojim uspjesima Damir skromno govori. Posao koji se voli polučit će kad tad uspjeh, a ja ovaj posao volim.

Poslastičarstvo je postalo jedna velika umjetnost i na našim prostorima. Mojim uspjesima i radom želim potaknuti mlade ljude koji imaju želju baviti se ovim poslom. Da biste došli do torti, čiji dizajn i okus nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, potrebna je velika ljubav prema ovom poslu, želja, trud i živci. O replikama "Zemaljskog muzeja" i "Sebilja" i tehnici u kojoj ih je izradio, Damir kaže da su "Zemaljski muzej" i "Sebilj" u potpunosti izrađeni od šećera u prahu, bombon sirupa i želatine, mase koja se skuha, a potom razvuče po stolu. Poslije toga se reže u oblike koje želite u ovisnosti o tomu što se pravi. Nakon toga se suši 10 - 15 dana, kasnije se ravna, lijepi i boji.

Taj je rad određena skulptura, odnosno eksponat koji može stajati i po 1000 godina, važno je samo da ne dođe u dodir s vlagom", pojašnjava Damir.

Ističe kako mu za jednu tortu, u ovisnost o veličini i kompleksnosti, treba oko sat vremena, a svi materijali od kojih radi su u potpunosti jestivi jer torte radi od marcipana ili, kako naše domaćice kažu, fondan mase.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?