Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell govori za Večernji list

Ekonomija BiH usporava rast, ali će padati inflacija

posao
Ilustracija
23.04.2023.
u 19:45

Jewell se osvrnuo na prognozu koja se odnosi na BiH kazavši kako, kao rezultat slabije domaće potražnje, kao i slabije potražnje za bh. izvozom, MMF-ova projekcija pokazuje da će ove godine doći do smanjenja ekonomskog rasta s 3,8%. Ipak, potvrdio je kako nas očekuje pad inflacijskih pritisaka.

Smanjeni ekonomski rast u ovoj godini, a koji će biti posljedica smanjenja domaće i inozemne potražnje za robama iz BiH, uklapa se u projekcije globalnih gospodarskih tokova koji će u ostatku godine zasigurno biti obilježeni manjom ekonomskom aktivnošću znatno snažnijih država i tržišta, piše Večernji list BiH.

Borba protiv inflacije mora uzeti danak na suprotnoj skali ekonomske vage, no to je nešto što je nužno ako govorimo o smanjenju pritisaka koji su u 2022. godini bili toliki da je veliki broj stanovnika bio u neprilici zbog snažnog udara na kućne proračune i sveprisutnog porasta cijena dobara i usluga.

Projekcija

Ipak, ova bi godina i u BiH, uz smanjeni ekonomski rast, trebala donijeti toliko očekivano smanjenje inflacije, iako će ona bazna, koja isključuje promjenjive troškove hrane i energije, padati sporije.

Ovih dana u Washingtonu je održano proljetno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke (SB) tijekom kojega su čelni ljudi svjetskih financijskih institucija razmatrali globalnu ekonomsko-financijsku situaciju, a uoči zasjedanja MMF je objavio i globalnu projekciju rasta.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell se u izjavi za Večernji list osvrnuo na prognozu koja se odnosi na BiH kazavši kako, kao rezultat slabije domaće potražnje, kao i slabije potražnje za bh. izvozom, MMF-ova projekcija pokazuje da će ove godine doći do smanjenja ekonomskog rasta s 3,8%, koliko je iznosio u 2022. godini, na 2%. Ipak, potvrdio je kako nas očekuje pad inflacijskih pritisaka.

- Projekcije inflacije pokazuju kako će ona zabilježiti pad s 14%, koliko je dosegnula prošle godine, na 6% ove godine u skladu s rapidnim padom cijena hrane i goriva na međunarodnom tržištu. Međutim, što se tiče bazne inflacije, ona će ipak bilježiti sporiji pad - naveo je Jewell. U kontekstu ukupnih ekonomskih kretanja u BiH oni su svakako ovisni o političkoj situaciji, ali i kretanjima na tržištima zemalja u okruženju. Jewell je objasnio kako su negativni rizici visoki i uključuju intenziviranje unutarnjih političkih tenzija, snažnije usporavanje aktivnosti u Europi u odnosu na očekivano te ostvarivanje financijskih rizika.

Održavanje

Prema svemu sudeći, pred domaćom ekonomijom je izazovna godina u kojoj će se morati naći način za održavanje ekonomskog rasta u okviru projekcija u cilju izbjegavanje recesije i stvaranja dobre osnove za snažniji oporavak u idućoj godini, nadajući će se kako će usporedno doći do značajnog pada stope inflacije.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije