dodjela povodom Dana Europe

Dženana Karup Druško i Maja Nikolić dobitnice novinarske nagrade za najbolje priče o procesu pristupanja BiH u EU

10.05.2024.
u 17:54

Dobitnice nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju za 2024. godinu, koju povodom obilježavanja Dana Europe organizira Direkcija za europske integracije u suradnji s Društvom novinara BiH, su Dženana Karup Druško i Maja Nikolić.

Dženana Karup-Druško nagrađena je za tekst „Što članstvo u EU znači za građane: Ulazak države u EU važnije je za obične ljude nego za političke elite“, koji je objavljen na portalu Slobodna Bosna, a Maja Nikolić za TV prilog objavljen na BHT1 o temi „Što stanovnicima Posavine znači približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji?“.

Svečanost dodjele nagrada održana je danas u Sarajevu, a nagrade ovogodišnjim dobitnicima uručili su direktorica Direkcije za europske integracije Elvira Habota i predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Goran Skoko.

Habota je kazala kako je novinarska nagrada idealna prilika da se istakne važnost uloge medija u procesu pristupanja, tim prije što je BiH sada dobila 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora s EU.

- Svjesni smo da će uloga medija sve više rasti kako budemo koračali dalje u pregovaračkom procesu. Ovo je, također, idealna prilika i da damo priznanje novinarima za njihov rad, ali isto tako i poticaj novinarima da još više istražuju kako to zapravo europske integracije utječu na svakodnevni život bh. građana - navela je Habota.

Po njezinim riječima, novinarska nagrada nije jedini projekt koji Direkcija za europske integracije provodi. Postoji nekoliko projekata gdje pokušavaju ojačati suradnju sa novinarskom zajednicom, a već petu godinu surađuju i sa Društvom novinara BiH.

Habota je istaknula kako im je bila namjera podržati rad novinara, "jer da novinar jednostavnim jezikom objasni građanima kako da dođe i pristupi europskim grantovima i na koji način to utječe pristupni proces na život građana, treba puno znanja i truda".

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Goran Skoko je izrazio zadovoljstvo da se veliki broj osoba prijavio na ovaj natječaj i da je stiglo dosta novinarskih radova.

- Nadam se da su nagrade otišle u prave ruke. Čestitam im na tim nagradama i kažem da im to ujedno bude i poticaj u daljnjem radu, u čemu će uvijek imati potporu Društva novinara - kazao je Skoko.

Novinarka Dženana Karup Druško je kazala da europske integarcije nemaju alternative.

- Tekst koji je nagrađen upravo govori o tome što europske vrijednosti, odnosno integracije znače za građane BiH. Uopće se ne radi o tome da je to neka geopolitička igra, da je to političko svrstavanje BiH u svijetu u kome svjedočimo sve više polarizaciji, nego se radi o tome da građani BiH zaslužuju vrijednosti koje nudi EU - navela je Karup Druško.

Kaže da su to, prije svega, vladavina prava, ljudska prava i slobode.

Novinarka Maja Nikolić je kazala kakoje posebno sretna zato što je ova nagrada za priču o malim, običnim ljudima koji zaista, već nekako priželjkuju i žive tu Europsku uniju.

- Posebno mi je drago što je Direkcija za europske integracije prepoznala taj novinarski segment ovih priča koje posjećuju ovakve ljude koji žive u pograničnim dijelovima, a gdje kamere vrlo rijetko dolaze - navela je Nikolić.

Nadam se, dodala je ona, da ćemo što više izvješćivati o reformskim procesima na jedan pozitivan način, a da ćemo što manje govoriti o određenim kočnicama.

- Nadam se da će BiH uskoro biti dio europske obitelji - zaključila je Nikolić.     

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije