Previranja u HNŽ

Džeba: Ucjene su ugrozile spašavanje radnih mjesta

30.05.2020.
u 12:26

Nakon što su bošnjački zastupnici u Skupštini HN županije najavili kako će povući vitalni nacionalni interes na izmjenama Zakona o izvršenju proračuna, iako se radi o čisto tehničkom zakonu, ova županija preko noći gurnuta je u političku krizu koja ne odgovara nikomu, a pogotovo ne gospodarstvenicima. Naime, zbog poteza bošnjačkih zastupnika u ovom trenutku ne može se započeti s primjenom županijskoga Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Stabilizacijski fond

Zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini HN županije Damir Džeba objasnio je u izjavi za Večernji list kako su se zapravo nizali događaji koji su doveli do prekida sjednice. Podsjetio je kako je pred Skupštinu stigao prijedlog izmjene i dopune Zakona o izvršenju proračuna sa samo dvije točke, od kojih se jedna odnosi na stabilizacijski fond, no tom je prilikom ministar financija poručio kako se ova zakonska izmjena može usvojiti samo u ovom obliku.

“To je za nas bila ucjena. Naš Klub želio je amandmanski predložiti da operativne planove za pomoć kreira cijela Vlada, a ne samo ministar financija”, naglasio je Džeba. Nakon toga je, ističe Džeba, hrvatskim zastupnicima stigao ultimatum kako se amandmanski zapravo neće moći djelovati te kako će u suprotnom bošnjački zastupnici povući vitalni nacionalni interes. To je klasični politički pritisak, smatra on, te navodi kako se zbog toga Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori gospodarstvu na području Hercegovačko-neretvanske županije, jednostavno, ne može početi primjenjivati. Takva situacija izuzetno negativno odrazit će se, naglasio je, na sve one gospodarstvenike kojima je poslovanje ugroženo te koji očekuju pomoć institucija vlasti.

Nova sjednica

Džeba navodi kako će zbog cijele situacije i potrebe da se pomogne gospodarstvu morati doći do nastavka sjednice Skupštine.

Istodobno, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg prokomentirao je u izjavi za Fenu prekid Skupštine HNŽ-a, a posljedica čega je neusvajanje rebalansa proračuna, kao i izmjene Zakona o izvršenju proračuna. Pritom je naveo kako se iza poteza Kluba Bošnjaka, koji je povukao pitanje nacionalnog vitalnog interesa tijekom rasprave o Zakonu o izvršenju proračuna, kriju neki drugi motivi. “U trenutku kada je gospodarstvo na koljenima i kada se od nas očekuje da konkretnim mjerama pomognemo spasiti radna mjesta, pozivati se na vitalni nacionalni interes oko zakona, koji je isključivo tehničke naravi, očigledno ima neku drugu dimenziju”, napisao je Herceg.

Osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti na donošenju rješenja kojim bi se pomoglo gospodarstvu te je upozorio kako je ovim potezom u pitanje doveden “ogroman napor uložen u izradu ‘koronazakona’ te u izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu”. Upozorio je kako Klub bošnjačkih zastupnika, pozivanjem na vitalni nacionalni interes, zapravo produljuje agoniju poduzetnika i njihovih zaposlenika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?