Federalna ministrica kulture i sporta

Dujmović: Vlada odobrila 3.098.000 KM fondacijama iz oblasti kulture

29.05.2017.
u 14:00

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović izrazila je zadovoljstvo što su na zasjedanju Vlade Federacije BiH odobrena četiri programa raspodjele ukupno 3.098.000 KM namijenjenih fondacijama za izdavaštvo, bibliotečku djelatnost, kinematografiju, te muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Osim toga, usvojena su izvješća o radu fondacija i planovi rada za 2017. godinu. 

- Na taj način, prvi put u prvoj polovici godine usvajamo ove strateške dokumente, prema kojima će sredstva od 3.098.000 milijun KM biti utrošena u djelatnosti fondacija - kazala je Dujmović na pres-konferenciji u Sarajevu nadajući se kako će godine doći do povećanja iznosa sredstava.

Član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Emir Hadžihafizbegović zahvalio je ministrici Dujmović što se na današnjoj sjednici Vlade prvi put pred ministrima govorilo o stvarnom stanju fondacija i što je u odnosu na prethodne, u ovoj godini ranije donesena odluka o utrošku sredstava fondacijama zbog čega će se u idućih sedam dana raspisati konkurs.

- Taj pomaknuti termin omogućava režiserima i drugim umjetnicima da relaksirano rade. Ipak, 1.660.000 KM su nedostatna sredstva da uđemo u neku ozbiljnu priču. Naime, 11 puta više ima hrvatski fond, a sedam puta više makedonski - naglasio je Hadžihafizbegović, te uputio apel nadležnim da shvate da je film prečica ka promociji države BiH.

Fondacija za bibliotečku djelatnost odobreni iznos od 300.000 KM utrošit će za servisiranje 75 biblioteka i knjižnica uglavnom na razini općina i kantona, od čega je 150.000 KM namijenjeno za otkup društveno vrijednih knjiga i 80.000 KM na opremanje biblioteka bibliotečkom i informatičkom opremom.

- To je oko 1.000 KM po korisniku, te se, nažalost, s ovim sredstvima i dalje ne mogu ispuniti zahtjevi biblioteka. To je najbolje vidljivo iz podatka da je Fondacija u protekle dvije godine imala zahtjeve od oko tri milijuna KM koje je uspjela podržati sa 600.000 KM što procentualno iznosi 19 posto - rekao je predsjednik Upravnog odbora Fondacije za bibliotečku djelatnost Edin Kukavica.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke i scenske umjetnosti Armin Omerović također je zadovoljan što su pred Vladom imali priliku govoriti o stanju umjetnika te što je pokrenuta pozitivna priča.

- Prioritet fondacije, za koju je Vlada odobrila 558.000 KM, bit će na mladim umjetnicima koji se žele ostvariti na domaćoj sceni u scenskoj, likovnoj i muzičkoj umjetnosti - kazao je.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za izdavaštvo Ivan Sivrić, kojoj je odobreno 550.000 KM kroz programe podrška izdavačima, autorima, časopisima, pozvao je zainteresovane da se prijave na javni natječaj, koji će biti otvoren po objavi Odluke o utrošku sredstava u Službenim novinama Federacije BiH. 

Sredstva će fondacijama biti dodjeljivanja na osnovu konkursa i u skladu s Pravilnikom o procedurama i kriterijima za izbor korisnika i dodjelu sredstava.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?