Dragan Mektić upozorava

Državljani BiH koji su se vratili s ratišta u Siriji i Iraku ozbiljna prijetnja sigurnosti

isil
08.04.2016.
u 14:48

"Zajedno s Tužiteljstvom BiH radimo na njihovom procesuiranju. Trenutno je podignuto 18 optužnica, a u narednim danima očekujemo još 20", rekao je Mektić

Od 135 registriranih državljana BiH koji ilegalno borave na ratištima u Siriji i Iraku, više od 45 ih je poginulo, a pedesetak ih se vratilo u BiH i predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti, izjavio je danas u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, javlja Srna. 

"Zajedno s Tužiteljstvom BiH radimo na njihovom procesuiranju. Trenutno je podignuto 18 optužnica, a u narednim danima očekujemo još 20. Neki od njih nam se javljaju da bi postigli sporazum o priznanju krivice, o čemu odlučujemo nakon analize - ima li BiH od toga koristi ili ne", rekao je Mektić. 

On je naveo da je parlamentarce iz regije upoznao s inicijativom za regionalnu suradnju u borbi protiv terorizma, koja će u okviru Brdo procesa biti prezentirana na ministarskoj konferenciji 17. i 18. travnja u Sloveniji.

Mektić je pozvao parlamentarce iz regije da podrže ovu inicijativu koja je u vezi sa stvaranjem regionalne mreže, razmjenom sigurnosno–obavještajnih informacija i traženjem zajedničkog odgovora na sve oblike terorističkih prijetnji u regiji.

Prema njegovim riječima, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Austrija i zemlje Skandinavije već su dale podršku inicijativi.

Mektić je danas u Sarajevu bio jedan od govornika na 12. Konferenciji parlamentarnih povjerenstava za europske integracije zemalja koje su obuhvaćene procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Europe, čiji je domaćin Zajedničko povjerenstvo za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedatelj Povjerenstva Nikola Lovrinović rekao je novinarima da je konferencija održana u tri sesije u okviru kojih je raspravljano o zajedničkom nastupu zemalja regije ka intenzivnijem ekonomskom razvoju i napretku na putu ka EU, o regionalnom odgovoru na globalni problem terorizma, kao i o implikacijama izbjegličke krize na regiju.  

On je naveo da će danas biti usvojena i politička izjava o ovim temama, koja će medijima biti naknadno priopćena. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?