Kreševo

Druženje žena u svetištu svetoga Jakova u Deževicama

07.03.2017.
u 09:00

U povodu Međunarodnoga dana žena, koji se obilježava sutra, 8. ožujka, te korizmenog razdoblja kojim se katolici pripremaju za najveći katolički blagdan Uskrs, članice Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine “Kraljica Katarina Kosača” s područja Kiseljaka i Kreševa, žene koje obnašaju političke dužnosti ili su na čelu javnih ustanova u spomenute dvije srednjobosanske općine, okupile su se ovih dana u Deževicama, u općini Kreševo.

Druženje žena

Jednodnevno druženje s članicama Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” organizirala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH, a domaćin im je bio don Marin Marić, župnik župe Gospe Snježne u Deževicama.

Tako je 40-ak žena, vijećnica, ravnateljica javnih ustanova te općenito društveno angažiranih pripadnica ljepšeg spola dan provelo u druženju, molitvi i ugodnom ozračju svetišta svetoga Jakova Markijskog po kojemu su Deževice prepoznatljive.

Boravak u Deževicama počeo je posjetom Vrelu svetoga Jakova, a nastavio se zajedničkom misom koju je u župnoj crkvi predvodio don Marin Marić, mjesni župnik. Župnik don Marin Marić se svojim gošćama potrudio predstaviti ulogu žene u Katoličkoj crkvi sa stručnoga stajališta, posebice naglasivši razlike koje je donio Novi zavjet u odnosu na Stari.

Rasprava o ulozi žene u Katoličkoj crkvi, s posebnim naglaskom na dostojanstvo s kojim katolkinje stoički podnose sve životne izazove i nedaće pronalazeći uzor žene i majke u Blaženoj Djevici Mariji, potaknula je razgovor o temama koje se dotiču uloge žena u današnjem društvu.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH organizatorica druženja žena u Deževicama Lidija Bradara posebice se bazirala na žene u politici, počevši od samih početaka borbe za ženska, odnosno ljudska prava.

Predavanje o korizmi

U kratkoj prezentaciji organizatorica druženja Lidija Bradara predstavila je kronološki tijek ove borbe, od uspostavljanja Međunarodnog dana žena, pregleda međunarodnih ugovora, do domaćeg normativno-pravnoga okvira koji se odnosi na prava i položaj žena. Osvrnula se i na zastupljenost žena u bosanskohercegovačkoj politici, ali i podijelila dio bogatog osobnog iskustva kada je riječ o izazovima s kojima se bosanskohercegovačke političarke danas suočavaju.

S obzirom na nadolazeći blagdan Uskrs, don Marin Marić, deževički župnik, potrudio se pripremiti i kratko predavanje o korizmi i posebnostima koje to razdoblje sa sobom nosi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije