Obračuni preko interneta

Društvene mreže i bh. političarima postale poligon za prepucavanja

13.01.2021.
u 15:32

Pojedine društvene mreže posljednjih godina postaju sve jači alat za bilo koju vrstu komunikacije, a kako posljednjih dana i svjedočimo, sve češće se koriste i za “obračune”. Političarima su društvene mreže postale poligon za prepucavanja. Laži, optužbe, podmetanja... sada su postali svakodnevni način komunikacije na profilima pojedinih političara BiH, ali i regije, što je potpuno suprotno načinu komunikacije kada sjede za istim stolom i razgovaraju oči u oči ili su na službenim sastancima.

Lažna komunikacija

Tako posljednjih dana “iskaču” vijesti o raspravi, odnosno, kako se u medijima navodi, ratu bivšeg i aktualnog gradonačelnika Banje Luke. Iskre su počele nakon što je novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković objavio podatke o broju zaposlenih u javnim poduzećima, ustanovama, organizacijama i Gradskoj upravi grada na čijem je čelu. Na Stanivukovićevu objavu nekoliko sati poslije oglasio se bivši gradonačelnik Igor Radojičić koji je demantirao sve podatke navodeći kako barem 1500 navedenih mjesta nije na proračunu Grada. - Ovo je potpuno netočan podatak i mora se demantirati! Barem 1500 od prebrojanih zaposlenih nije na proračunu Grada niti su mnoga navedena poduzeća/ustanove korisnici proračuna za plaće - napisao je Radojičić na Twitteru, nakon čega je uslijedio Stanivukovićev odgovor.

- Od koga Vodovod naplaćuje vodu? Koliko je viška radnika u Centru za socijalni rad, Akvani, JUSC Borik itd? Znate li koliko je ugovora o djelu onih radnika koje ste vi primili na određeno i koliko ste ugovora potpisali poslije izbora nakon poraza? - napisao je, između ostaloga, Stanivuković. Na tvrdnju aktualnog gradonačelnika Banje Luke Radojičić je rekao kako je pokazao “elementarno neznanje” te da “ne razlikuje osnovne pojmove”. Razgovor je završen Stanivukovićevom porukom: “Do sada ste na sve šutjeli pa bolje vam je da tako i ostane”. Čestitka Dana RS-a koju je, navodno, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u telefonskom razgovoru uputio predsjednici RS-a Željki Cvijanović, izazvala je, također, rasprave na društvenim mrežama. Rasprava je otišla toliko daleko da se oglasio i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, i to na Twitter nalog koji je otvoren na ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, za koji se naknadno ustanovilo da je lažan.

Iznose se i optužbe

Osim prepucavanja, na društvenim mrežama iznose se i teške optužbe, a jedna od njih mogla se pročitati na Twitter profilu Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH. Mektićev komentar na vijest o ubojstvu Slaviše Krunića, banjolučkog poduzetnika, bio je: “Ubojstvo s potpisom vlasti”. No, da ovakve rasprave, optužbe, prepucavanja i obmane nisu “potpis” samo političara u BiH i regiji, svjedoče i nedavna događanja u SAD-u, za čije izazivanje, smatra se, treba odgovarati bivši predsjednik Donald Trump koji je huškačkim govorom na Twitteru izazvao bijes i pobunu građana koji su ušli u Kongres, a cijeli događaj odnio je nekoliko ljudskih života. Kada će se sve smiriti? Teško je reći, ali jedno je sigurno - društvene mreže moraju imati jasnije definiran način komuniciranja i spriječiti nasilje i govor mržnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije