SKB Mostar

Dr. Kvesić: Treba pronaći rješenja kako premostiti ključne probleme

19.05.2016.
u 09:00

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, predsjedateljica Doma, Jasenko Tufekčić, dopredsjedatelj, Tomislav Martinović, predsjednik Kluba Hrvata, i Osman Ćatić, predsjednik Kluba Bošnjaka, posjetili su Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Sa stanjem u SKB-u Mostar i Medicinskom fakultetu upoznali su ih ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić i prof. dr. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta.

Bolnice plaćaju cijenu

- U posjet SKB-u Mostar došlo je najviše izaslanstvo Parlamenta FBiH, dakle ona snaga od koje mi očekivamo da će pomoći u rješavanju problema. Očito imamo problem “ulaza i izlaza”, imamo stroj koji teško održavamo sami, treba naći modus kako bismo premostili ključne probleme. To su naši dugovi nakupljeni kroz sve ove godine. Toga se nakupilo i sada plaćamo cijenu, rekao je ravnatelj Kvesić te dodao: - Dugovi naše bolnice su 107 mil. KM, od čega je 35 mil. prema dobavljačima, desetak za komunalije te 30 milijuna na poreze, kazao je dr. Kvesić, napominjući kako su 20 milijuna kamata na porez dobili “na dar od osnivača, odnosno od FBiH”. - Naša je želja da se u proces rješavanja ovog pitanja uključe Ministarstvo zdravstva FBiH, županijska ministarstva i zavodi zdravstvenog osiguranja, bolnice kojima je osnivač FBiH, te da iz toga proiziđu zaključci koji će dovesti do sanacije dugova, kazala je predsjedateljica Doma naroda PFBiH Lidija Bradara.

Proces saniranja

Komentirajući uvođenje posebnih poreza, odnosno trošarina na određene proizvode te koliko je država BiH spremna usmjeriti novac na zdravstvo, Bradara je kazala kako su u proračunu za 2016. godinu imali taj problem jer su bili svjesni da sustav zdravstva ne može funkcionirati budući da se u sustav zdravstvenog osiguranja, umjesto 100 milijuna maraka, godišnje uplati 15 milijuna. - Smatramo da se uvođenjem trošarina, ako će one biti usmjerene u zdravstvo, može pomoći u procesu saniranja, ocijenila je Bradara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?