Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH

Dostupno 95 posto citostatika, za one koji nedostaju isporuka se očekuje ovog mjeseca

storyeditor/2024-05-08/lijekovi_fbih.jpg
09.05.2024.
u 17:22

Ono što vam možemo jamčiti jest da ćemo dati sve od sebe da u što kraćem roku riješimo problem, navode pritom iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH objavljeno je da poduzimaju sve mjere kako bi pacijentima bili dostupni svi potrebni lijekovi, o čemu govori i činjenica da trenutačno nabavljaju više od 183 lijeka s liste Fonda solidarnosti.

- Unatoč globalnom poremećaju na tržištu lijekova, radimo sve što je u našoj moći da nabavimo ono što nam je potrebno za redovito obavljanje posla. Međutim, ne postoji institucija, a ni država koja u svakom trenutku ima sve potrebne lijekove i u kojoj ne postoje liste čekanja za komplicirane terapije. Zbog toga molimo javnost i građane da imaju razumijevanja za trenutačnu situaciju, da uvide kako radimo na problemu rješavanja nedostatka određenih citostatika u svim kliničkim centrima u FBiH - istaknuto je iz Zavoda.

Također, navedeno je da sastanak predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, uz sudjelovanje i ministra zdravstva SŽ-a, jasno pokazuje da su svjesni postojanja problema i da su opredijeljeni urediti sustav kako bi više vremena mogli posvetiti liječenju i prevenciji, a ne birokratskim preprekama.

- Ono što vam možemo jamčiti jest da ćemo dati sve od sebe da u što kraćem roku riješimo problem jer je većina nas doktori koji su svoj život posvetili liječenju pacijenata i spašavanju života naših građana. Nedostatak lijekova globalni je problem koji u FBiH zahtijeva sustavno rješenje i posvećenost svih relevantnih institucija - naglašavaju iz Zavoda.

Podsjećaju da je prethodnih dana u medijima pisano o nedostatku citostatika i s tim u vezi žele informirati javnost da je više od 95 posto citostatika dostupno našim pacijentima u svim kliničkim centrima FBiH, dok se za one koji nedostaju očekuje isporuka tijekom ovog mjeseca. Tvrde da je do kašnjenja u isporuci nekoliko citostatika došlo zbog problema u proizvodnji ili uvozu u BiH, a prema propisanim procedurama, za interventni uvoz neregistriranih lijekova potrebno je dobiti dozvolu za uvoz od Federalnog ministarstva zdravstva te proći kontrolu serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, što sve otežava i produljuje dostupnost u samim zdravstvenim ustanovama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?