Doskočite nadutosti uz ove savjete i bezbrižno uživajte u svakom obroku

05.05.2024.
u 16:44

Svaki organizam je individualan i uzrok samog problema može ležati u onome što jedete, kada jedete ili koliko i kako jedete. Saznajte kako se riješiti nadutosti jednostavnim promjenama

Nadutost je osjećaj koji ometa uživanje u hrani. Nakon što pojedete osjećate se napuhnuto i kao da ste previše pojeli, čak i ako to nije slučaj.

Trbuh može biti tvrd i vidljivo izbočen, a nadutost može biti popraćena grčevima, vjetrovima ili proljevom. Dobra je vijest da se u većini slučajeva to može spriječiti, ali je potrebno otkriti uzrok problema.

1. Jedite polako

Ponekad gutanje veće količine zraka može izazvati ove probleme. Kada brzo jedete i ne žvačete dovoljno možete se nagutati zraka što će uglavnom izazvati i vjetrove i podrigivanje.

 

Uzmite si vremena za svaki obrok i dobro prožvačite svaki zalogaj. Tako ćete biti svjesniji i količina koje stavljate u sebe, a mozak će imati dovoljno vremena signalizirati vam kad ste siti.

2. Planirajte obroke

Jedite dovoljno i kvalitetno svaki obrok kako ne biste pregladnili i pretrpali se prije spavanja.

Koristite manje tanjure na koje ćete staviti puno povrća te sirovih proteina, predlaže registrirana dijetetičarka Gisela Bouvier za thehalthy.com.

3. Redovito obavljajte nuždu

Ne odgađajte odlaske na WC samo zato što niste u udobnosti svoga doma. To stvara pritisak u crijevima te izaziva nadutost i bolove. Ako patite od zatvora, uključite u svoju prehranu više vlakana.

Shutterstock

4. Intolerancija na laktozu

Imate li često simptome nadutosti provjerite je li to povezano s konzumacijom mliječnih proizvoda. Intolerancija na laktozu je vrlo čest uzrok nadutosti, ali mnogi koji imaju taj problem nisu ga svjesni.

5. Krećite se

Najlakše, a i najugodnije je zaleći nakon obilnog obroka. Ali nikako nije i najkorisnije. Čak i minimalno kretanje pomoći će vašem tijelu da probavi hranu pa se nećete osjećati naduti i tromi.

Shutterstock

6. Birajte što pijete

Dijetetičarka Kitty Broihier upozorava kako kofein može uzrokovati proljev i probavne smetnje. Isto vam se može dogoditi od previše gaziranih pića koja uz to uzrokuju i žgaravicu, vjetrove te nadutost.

Hidracija je važna, no najbolja je obična voda u koju možete dodati neki citrus. Naravno, ne morate ni potpuno prestati s kavom i gaziranim pićima, samo trebate znati kad je to najbolje za vaše tijelo, tvrdi.

Ističe nadalje kako je kavu najbolje izbjegavati u poslijepodnevnim satima, a gazirana pića najbolje je izbjegavati prije odlaska u krevet.

7. Jedite pametno

Izbjegavajte presoljavanje hrane kao i konzumiranje gotove hrane koja već sadrži puno soli. Smanjite unos mahunarki i ne pretjerujte sa sirovim voćem i povrćem.

 

Također izbjegavajte hranu za koju ste primijetili da vam smeta, jer nije kod svakoga isto. Ipak neki uzroci nadutosti su prilično unverzalni:

  • masna hrana – usporava probavu pa hrana u želucu duže fermentira, a posljedica su nadutost i vjetrovi.
  • žvakaće gume – žvakanje vas tjera da progutate puno zraka
  • pivo – uzrokuje nadutost, ali ne zbog svojeg sastava, nego zbog velike količine zraka koja se s njime popije. Kada točite pivo, pustite ga da malo odstoji kako bi imalo manje zraka u sebi
  • povrće: brokula, repa, kupus, grah i leća, šparoge.
  • jabuke i kruške – ovo voće bogato je vitaminima i vlaknima, ali može uzrokovati nadutost. Ne morate ih izbaciti iz prehrane, ali možete ih jesti u manjim količinama odjednom da ne preopteretite želudac vlaknima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?