Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Donosimo najnovije snimke iz zraka najvećeg mosta na Koridoru Vc

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, dinamika radova se odvija po planu, a most je već poprimio prve obrise iznad hercegovačke ljepotice Neretve
25. travnja 2022. u 17:27 1 komentara 3039 prikaza
Most Počitelj
Foto: Vecernji.ba

U punom jeku teče izgradnja najvećeg i najimpozantnijega mosta na Koridoru Vc – Mosta Počitelj u blizini istoimenog povijesnog naselja po kojem je i dobio ime. Visok 100 metara i dug 945 metara, predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima su se izvođači na Koridoru Vc susreli. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, dinamika radova se odvija po planu, a most je već poprimio prve obrise iznad hercegovačke ljepotice Neretve.

Inače, Most Počitelj nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići premoštava magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo – Ploče.

Projektiran kao kontinuirani prednapregnuti most s glavnim rasponom od 147 metara. Promjenjivog je poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza. Stupovi su monolitno povezani s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi
slobodnom konzolnom gradnjom.

Na ovom mostu radi i širokobriješki Hering kao podizvođač radova, dok je glavni izvođač konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i PowerChina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Dok se izgradnja bliži samom kraju, u našoj galeriji pogledajte trenutačno stanje na ovom gradilištu i to iz "ptičje" perspektive.

Most Počitelj
1 / 4
Most Počitelj