Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dokazano: Spavanje u istom krevetu s vašom bebom pozitivno utječe na njih!

Razvijanje mentalnih i fizičkih stanja dijeteta uvijek je važno, a ovo je način za to.
06. siječnja 2020. u 21:10 0 komentara 202 prikaza
Foto: shutterstock

'Privrženo roditeljstvo' način je odgajanja djece i novorođenčadi u kojem roditelj stvara posebnu vezu sa svojom djecom, ali ne slažu se svi s njime, piše Mirror.

No, novo istraživanje pokazalo je da takav pristup roditelja ima pozitivan utjecaj mentalno i fizičko stanje djeteta, a i roditelja.

Ovo dogajanje uključuje spavanje u istom krevetu ili sobi, odgovaranje na svaki plač, za razliku od puštanja da se dijete samo smiri, i fizičku prisutnost koja se izražava grljenjem.  Dokazano je da i roditelji i djeca imaju pozitivne posljedice ove vrtse odgoja.

Roditelji su sretniji i imaju manje rasprava, a i postanu bolji roditelji. A i stvore poseban odnos sa svojom djecom koji se razvija kroz godine.

Dok djeca imaju nižu razinu stresa, puno manje plaču, imaju veću privrženost za svoje roditelje te veću razinu empatije. Sve te emocije pomažu djeci da u budućnost bolje vladaju svojim osjećajima, a i bolje se privikavaju na nove ljude.

Dok neki govore da se ne slažu s ovakvim pristupom jer djeca postanu previše ovisna o roditeljima, drugi ga hvale i govore kako im dijete puno manje plače nego prije.

Iako ovaj način roditeljstva pozitivno utječe na roditelje i djecu, na samim roditeljima je da odluče je li ovo ispravno za njih i njihovo novorođenče.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.