susret duhovnih zvanja Derventskog dekanata

“Dok imamo naše bake i majke koje mole s krunicom u ruci, u BiH će biti i duhovnih zvanja”

05.10.2020.
u 19:37

Susreti uvijek dobro dođu, tu se vide osobe, razgovaraju i nešto ponesu u život. S ovog susreta u župi Sijekovac mnogo se toga ima ponijeti u život, posebno kad je riječ o Posavini koja je u posljednjem ratu najviše pogođena, a posebno Derventski dekanat, koji je najviše stradao od trinaest dekanata koliko ih ima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, piše Večernji list BiH

Najmanji skup dosad

Kada se i danas prođe kroz sela, sve izgleda jako pusto, a ovako će ostati desecima godina, a možda i stoljeća. Sve je na početku ovog susreta pozdravio koordinator svih susreta vlč. Ivan Ravlić, župnik u Tesliću, rekavši kako se ovaj susret odvija u posebnim okolnostima. Po tome ćemo ga upamtiti jer je to razvidno i po broju okupljenih na ovome susretu. Od svih 18 susreta, ovo je najmanji skup. Od 128 duhovnih zvanja Derventskog dekanata, samo je deset osoba iz duhovnog staleža. Unatoč ovom vremenu, ne bismo se smjeli povlačiti u “mišje rupe” i biti više zastrašeni nego treba. Možda se u ovome vremenu više uzdamo u svoje snage i sile, a manje u Božju providnost. Na susretu duhovnih zvanja u župi Sijekovac, koja ima 40-ak vjernika, okupilo se deset svećenika. Bilo je oko 12 vjernika iz župe. Vidi se velika preplašenost naroda, odnosno vjernika zbog koronavirusa, tako da se u ovim dijelovima nedjeljni posjet vjernika prepolovio.

Ne samo u ovim jer mnogi svećenici kažu da je gotovo ista situacija u većini župa. To je u interesu moćnika koji na svoj način “mešetare” nama i ovim svijetom. Ljudi od morala, po mom mišljenju, trebaju dignuti svoj glas pa ostaje za vidjeti koliko će to “piti vode”. Ovaj skup odvijao se u dva dijela. U prvom dijelu bio je referat koji je odražao vlč. Marko Zubak, ravnatelj Katoličkog školskog centra Tuzla i župnik u Par Selu, koji je naglasio: “Svaki nas jubilej obvezuje, svaki dan, sat... obvezuje nas raditi što bolje možemo. Pa kad tako gledamo, onda nije moguće stupiti na ovo tlo bez zahvalnosti, udivljenosti, vjere i molitve. Tu su brojna svjedočanstva sve do mučeništva. Znali su naši stari da biti kršćanin znači svjedočiti Krista. Znamo da je mnogo kršćana prodalo svoju vjeru iz interesa poput Jude. Među nama danas mnogi se poput Petra preklinju da ga ne poznaju. Ako mnogi ne vjeruju u Krista, to je zato što su kršćani premalo svjedočili za Krista, a često i protiv Krista. Nije dovoljno biti dobar čovjek, treba biti mnogo više od toga - svet kršćanin”, završio je izlaganje vlč. Zubak. Svetom misom predsjedao je vlč. Mato Marijić, župnik u Kulini kod Dervente, u koncelebraciji s deset svećenika. Prije mise sve je pozdravio domaćin, župnik u Sijekovcu vlč. Ivan Tolj, sretan što je župa sv. Antuna počašćena ovim skupom te izrazivši želju da svake godine ovaj skup bude u župi Sijekovac.

Lijepi, stari običaji

“Dok imamo bake i majke s krunicom u ruci, bit će duhovnih zvanja. Samo, je li toga sve manje? Ima se osjećaj da se razvodnjava naša vjera, a to je stoga što je materijalizam zahvatio i tamo gdje nije trebao. Lijepi stari običaji, koji su imali plodno tlo u vjeri, koji su nosili naše vjernike, iz kojih je žar isijavao i žrtve plodom rađale, sve više iščezavaju”, istaknuo je vlč. Marijić. Skup je završio u lijepom ozračju, a nazočne je lijepo ugostio domaćin vlč. Ivan Tolj. Sljedeći susret najavljen je za 25. rujna iduće godine u župi Bosanski Brod. Domaćin će biti vlč. Antonio Čutura, župnik. Svi su izrazili mišljenje da nam ovakvih skupova uvijek treba i na njih se treba bolje odazivati jer unose jedno osvježenje kako u duhovni stalež tako i među vjernike. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije