Važnost usvajanja odluke

Dogovor u Mostaru oko ulica - putokaz za bolje odnose u FBiH

mostar
Stojan Lasić
15.07.2022.
u 07:00

Gradsko vijeće Mostara, unatoč određenim poteškoćama, pokazalo je kako se može suočiti s velikim izazovima, pa čak i onima koji u svojoj srži imaju pitanja iz uvijek osjetljive prošlosti

Odluka kojom je Gradsko vijeće Mostara izmijenilo nazive određenih ulica dokaz je produktivnih odnosa na lokalnoj razini, a kada se uzme u obzir činjenica da je riječ o multietničkoj sredini, takav dogovor dodatno dobiva na težini.

Gradsko vijeće Mostara, unatoč određenim poteškoćama, pokazalo je kako se može suočiti s velikim izazovima, pa čak i onima koji u svojoj srži imaju pitanja iz uvijek osjetljive prošlosti. Posljedica je to činjenice da su odnosi u gradu od samoga početka postavljeni na zdravim osnovama, a što je pak rezultat činjenice da je nakon toliko godina omogućena provedba izbornog procesa u gradu na Neretvi.

Sporazum iz Mostara, potpisan u lipnju 2020. godine, imao je dva dijela - prvi, koji se odnosio na izmjenu Izbornog zakona za Grad Mostar, realiziran je, no onaj drugi o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona, a koji bi trebao prvi put nakon erozije političkih prava Hrvata omogućiti jednom dijelom popravljanje pozicije toga naroda, još uvijek nije.

Stanje u Mostaru pokazuje kolika je vrijednost navedenog sporazuma - njime je omogućena provedba niza projekata, relaksirani su međunacionalni odnosi, napravljen je pomak u nizu ekonomskih područja.

Analogijom bi se onda mogao izvući zaključak kako bi provedba drugog dijela mostarskog sporazuma uvelike relaksirala odnose Hrvata i Bošnjaka na razini Federacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?