nakon stranaka

Političari s Mogherini: Jedino putem dijaloga BiH može naprijed ka EU

lideri
Foto: FENA
1/5
04.03.2017.
u 20:38

Predstavnici političkih stranaka u BiH, potpisnice Reformske agende, na današnjem sastanku s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini u Sarajevu, istaknuli su svoje opredjeljenje na europskom putu Bosne i Hercegovine i zaključili da se jedino putem dijaloga može ići naprijed u procesu europskih integracija.  

- Mi smo se opredjelili da nastavimo s radom kada je u pitanju Reformska agenda. Drago mi je što sam čuo od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti može funkcionirati BiH. Ipak, u potpunosti nisam ohrabren jer Izetbegović ne odustaje, koliko vidim, od revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije - izjavio je novinarima predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Kaže da je Izetbegović također govorio da se potpiše jedna deklaracija koja će nas obvezivati da isključivo radimo na pitanjima kako i na koji način BiH treba da se kreće ka europskim integracijama, a sve ono što nas koči, kao što je prošlost, ostavimo po strani.

Na taj način, dodaje, BiH bi se dovela u poziciju gdje neće biti kriza.

U ovom trenutku najveće opasnosti za reforme i evuropski put, kako je ustvrdio potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, mogu biti "uzurpacije institucija, paralelarizam i pokušaj da samo jedan narod privuče sebi svo odlučivanje koje ide uz to".

- Nadam se da su te stvari iza nas. Na današnjem sastanku smo čuli da će u BiH ipak biti pameti, mudrosti i želje da idemo dalje putem dijaloga, a ne sukoba što je čest slučaj bio do sada - kazao je Crnadak.

Naglasio je da je PDP najbolji mogući partner za Europsku uniju, reforme i borbu protiv korupciju, navodeći da to treba pratiti uvažavanje nadležnosti, uloge i svih onih pozicija koje u skladu s Ustavom ima Republika Srpska.

- Nažalost u posljednje vrijeme se pokazalo da moramo reagirati kada je to ugroženo i uvijek ćemo reagirati, a dok god se to uvažava mi smo čvrsti partneri na europskom putu - naveo je Crnadak.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na sastanku je poručio da su predstavnici RS-a učinili sve u okviru Reformske agende.

- S Mogherini smo utvrdili da je isključiv problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio. Dakle, Vijeće ministara BiH nije ispunilo obvezu da priredi i uradi poslovnik o radu i druga zakona za mehanizam koordinacije - kazao je Dodik.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ocijenio je jako važnim što je Dodik na današnjem sastanku potencirao evuropski put BiH.

- Razgovaralo se o stanju u javnim servisima u Federaciji i Republici Srpskoj, Reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, pri čemu je najvažnije da je sastanak protekao u veoma uljudnoj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi – zaključio je Radončić.

Nakon ovog sastanka potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini završila je posjet Sarajevu, gdje je poručila da je za EU od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu u Uniji istim intenzitetom i konstruktivnim pristupom koji je pokazan u protekle dvije godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?