Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik na Kozari: Danas Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku

02. srpnja 2017. u 14:00 0 komentara 203 prikaza

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srbi ne bi bili ubijani po Kozari, Jasenovcu i drugim logorima u BiH i Hrvatskoj da je Republika Srpska postojala za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dodik je na obilježavanju 75 godina od Bitke na Kozari istaknuo da je Kozara sinonim antifašističke borbe, te da su njemački okupatori i ustaše htjeli pobiti, protjerati i pokrstiti Srbe, što je viđeno na mnogim područjima, prenosi Srna.

On je naglasio da komunistički režim nije smatrao za shodno adekvatno obilježiti mjesta srpskog stradanja, kao i da je Sarajevo u bivšoj Jugoslaviji zapostavilo kozarački kraj poznat po partizanskoj borbi.

– Za Jugoslaviju smo vjerovali da je i srpska država, ali je ona bila i velika zabluda našeg naroda koji se borio za svoju i slobodu svih drugih naroda. Drugi narodi su napustili Jugoslaviju, a Srbe proglasili lošim momcima – rekao je Dodik u obraćanju okupljenima.

On je ukazao na važnost da se Srbi okupljaju i govore da su ubijani i protjerivani, ali da sad ne smiju dozvoliti da im bude oduzeta sloboda.

– Naš duh nije nestao, nismo odustali od slobode, a Republika Srpska je jedini okvir da slobodno živimo. Borba za Republiku Srpsku je borba za slobodu. Danas Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. Ne želimo ugrožavati slobode drugih i želimo da ove dvije srpske države krenu ka budućnosti, da se ne okreću prema prošlosti – istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima namjeru da živjeti desetljećima koje dolaze.

– Možda nije savršena ali nema bolje od nje. Iako su je osporavali, otimali nadležnosti, zatvarali pristup financijama, Republika Srpska ima granice, institucije i ne odustaje od slobode koju ima – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović prijeti ratom.

– Tko je Bakir da prijeti ratom? Zar misli da će Oružane snage BiH napasti Republiku Srpsku? Tamo su Srbi, zar će oni napasti!? To je prazna priča – istaknuo je Dodik.

On je poručio da će onaj koji poštuje Republiku Srpsku biti poštovan, a da će onaj koji je želi okaljati i on biti okaljan.

– Neka drugi žive kako hoće, ali tražimo da se poštuje Republika Srpska – dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da oni koji sjede u foteljama u Sarajevu i ugrožavaju Republiku Srpsku nisu trajni već će otići, a doći će oni koji će je obraniti.

– Republika Srpska ima snagu i od našeg karaktera ovisi kako ćemo živjeti. Uspjeh Srpske je u tome da ne gradi BiH u koju je ugurana, to je bila prevara međunarodnog faktora koji je ukidao nadležnosti Republike Srpske – dodao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska nema ništa od institucija BiH, koja je neodrživa i mora se vrati u daytonske nadležnosti, te da su Srbi ovdje svoji na svome i da nemaju namjeru otići.

Dodik je poručio da se u svojoj borbi za Republiku Srpsku ne plaši “međunarodnih autoriteta, među kojima je i visoki predstavnik”.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je ljubav prema Srbiji trajna i da je ona jamac stabilnosti u regiji.

– Mi u Srbiji vidimo siguran oslonac i utočište – rekao je Dodik i napomenuo da je i aktualni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema “Oluja” o kojima će Srbija šutjeti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.