Livno

Dodatna konkretna pomoć proizvođačima livanjskog sira

10.09.2016.
u 09:00

Autohtoni livanjski sir odavno je već postao brend općine Livno, a da bi bio još kvalitetniji i poznatiji, Udruga proizvođača “Cincar” i lokalna samouprava aplicirale su i dobile financijsku potporu u iznosu od milijun maraka od Češke razvojne agencije za realizaciju dvogodišnjeg projekta “Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira”.

Potpisivanjem memoranduma Općina Livno i Češka razvojna agencija definirale su daljnje obveze vezane uz provedbu projekta u okviru kojega bi se proizvođačima sira, uz gradnju mini-sirana, pružila i dodatna, vrlo konkretna pomoć. Predstavnik ČRA Štepan Šantruček istaknuo je da su do sada uložili 200.000 KM te će uz isporuku tehničke opreme za mini-sirane, korisnicima projekta omogućiti edukaciju i studijski posjet u Slovačku da bi vidjeli kako se to radi po higijenskim standardima EU-a.

UNDP, Općina Livno i Vlada HBŽ-a izgradit će ili obnoviti mini-sirane desetorici proizvođača, odabranih natječajem, i to šest u Livnu i četiri u Glamoču, a načelnik Luka Čelan dodaje:

- Projekt osim tog dijela predviđa da se izgradi i zajedničko skladište gdje će se proizvodi skladištiti i dozrijevati te ići u prodaju.

Proizvođači se nadaju da će time konačno riješiti i prodaju domaćeg livanjskog sira. Ivo Vrgoč kaže kako mu se “nakupilo puno skladište sira’, a Resko Vidimlić iz Glamoča dodaje: - Zapravo, možda bi i bilo tržišta, ali puno se toga ispolitiziralo, lobiji su uvozili ovoga, onoga, gaude i kojekakvih sireva. Svašta se događa, naše mlijeko izvoze, a uvoze tko zna kakve kvalitete! Projektom će se uvesti red i među proizvođačima jer zakonske norme se moraju poštivati - istaknuo je Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira “Cincar”: - Mora se imati uvjete, registrirati, biti pod kontrolom i onda možeš prodavati svoj proizvod po cijeloj BiH - kazao je. Sljedeći korak u projektu, vrijednom 1,3 milijuna KM, otvaranje je županijskog Zavoda za hranu i veterinarstvo za što se već uređuju prostorije, a proizvođači se nadaju i konačnoj zaštiti autohtonosti i izvornosti livanjskog sira. 

Ključne riječi
sir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije