Skandal u Kotor Varoši

Djeca u vrtiću čistila zahod gola, pokrenuta istraga o slučaju

ilustracija
30.09.2017.
u 15:00

Velika bura se digla vezano uz ovotjedni sklandalozni događaj u vrtiću “Larisa Šugić” u Kotor Varošu, kada je odgajateljica natjerala dva petogodišnjaka da goli čiste toalet, nakon što su mokrili pored WC školjke, piše Večernji list BiH. Ovu priču ispričao je medijima Dragan Đekanović, otac jednog od dječaka koji su kažnjeni, kazavši da su on i supruga za ovaj slučaj saznali kada im je sin po povratku kući ispričao kako je bio kažnjen.

Pokrenuta istraga

“Rekao je da su on i prijatelj mokrili pored WC školjke i da ih je odgojiteljica skinula i natjerala da goli čiste što su uprljali. Jesu li djeca to namjerno učinila ili je bilo slučajno, ne znam, ali nije u redu da golim rukama, bez odjeće, čiste toalet. Mogli su pokupiti bakterije, nakon toga im nisu oprali ruke, niti obukli čistu odjeću. To je ponižavanje djece”, rekao je Đekanović.

Kako bi doznali i drugu stranu priče, ekipa Večernjeg lista kontaktirala je Mladena Tepća, direktora JU Dječjeg vrtića “Larisa Šugić”, koji kaže da je u protekla četiri dana dva puta razgovarao s roditeljima i odgojiteljicom i posjetio skupinu u kojoj se pojavio navedeni problem. - Nakon razgovora s roditeljima, predložio sam im da, ukoliko ne mogu međusobno riješiti problem s odgojiteljicom, pokrenemo disciplinski postupak kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost odgojiteljice u ovom slučaju. Roditelji su naglasili da nema potrebe pokretati disciplinski postupak, niti da priča o ovom ide izvan Ustanove - kaže u svom priopćenju za “Večernjak” Tepić, koji je, bez obzira na roditelje, odlučio pokrenuti stegovni postupak i poslati odgojiteljicu na godišnji odmor. - To je jedini način kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost u ovom slučaju - istaknuo je ravnatelj. Dodaje i da nije točno da je rekao kako je to “normalna odgojna mjera”, što mu je potvrdio i otac djeteta, rekavši da je novinarka medija koji je prvi donio informaciju pogrešno prenijela njegove riječi. Odgojiteljica je demantirala cijelu situaciju, a ravnatelj se pita smeta li nekome što ovaj dječji vrtić iz Kotor Varoši bilježi uspjehe, proširuje kapacitete i, kako kaže, predano radi na poboljšanju uvjeta za djecu.

Blage kazne

Vezano uz ovaj događaj oglasio se i inspektor za predškolski odgoj i obrazovanje u Republičkom predškolskom zavodu Staka Nikolić, koji kaže da je u odgoju djece dopuštena samo kazna koja ne ugrožava ni psihičko ni fizičko zdravlje. “Ako je točno da su dječaci golim rukama i bez odjeće čistili toalet, to nije primjereno. Kazna bi bila prihvatljiva da im je odgojiteljica dala rukavice i krpu da obrišu nered koji su napravili, uz naglasak da to što su uradili nije lijepo i da se tako ne trebaju ponašati ni kod kuće”, objasnila je Nikolićeva.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?