Diskriminacija u nekoliko škola

Djeca, čiji roditelji nisu izabrali jezik, nisu dobila ni uvjerenje o uspjehu

14.01.2019.
u 17:45

Djeca određenih osnovnih škola u Sarajevskoj županiji, čiji se roditelji nisu izjasnili za samo jedan od triju službenih jezika “bosanski/hrvatski/srpski jezik” koja će njihova djeca koristiti, nisu dobila uvjerenje o uspjehu na polugodištu, piše Večernji list BiH. Tu informaciju potvrdio nam je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Sarajevske županije. 

Neki nisu dobili uvjerenje

- Već smo ukazivali na taj problem, čak sam i javno govorio o tome. Nažalost, dogodilo se ono najgore, a to je da su neka djeca zapravo diskriminirana. O ovom slučaju javno je progovorio zastupnik u Skupštini SŽ-a Damir Nikšić koji je najavio da će na idućoj sjednici govoriti o ovom pitanju - rekao je Sivro. Dodao je da su ravnatelji osnovnih škola u Sarajevskoj županiji iz Ministarstva obrazovanja dobili uputu da roditeljima kažu da se ponovno izjasne za jedan od triju jezika. U suprotnom, djeca neće dobiti uvjerenje o uspjehu na polugodištu. Nažalost, šteta je već napravljena. Neka djeca nisu dobila uvjerenja, a ravnatelji škola koji razmišljaju o djeci zamolili su razrednike da obavijeste roditelje da ne šalju djecu po uvjerenje. To su one najgore situacije u kojima se gluposti odraslih odražavaju na djecu”, rekao je Sivro. Podsjetio je da je Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja SŽ-a početkom ove školske godine kritizirao odluku sad već bivšeg ministra za obrazovanje Elvira Kazazovića.

- Naš stav je jasan. Voljeli bismo da nastavnici, roditelji i djeca biraju između kvalitetnih programa, sadržaja i pristupa izučavanju gradiva, a ne da raspravljaju o ovim stvarima. U vremenu kad u svijetu djeca biraju predmete, kad se uvode neki novi predmeti zbog novih znanja i vještina, mi pričamo o nazivu predmeta, ne samo jezika već i drugih predmeta.

U obrazovanju trpimo sve negativno što reforme donose.

Tražili anketu u školama

Nitko ne vodi računa o tome uče li djeca nešto korisno, odgovara li im to što uče, niti ih zanimaju povratne informacije o tome što su djeca naučila - poručio je Sivro. Zanimljiva je izjava nove ministrice obrazovanja SŽ-a Zinete Bogunić koja rekla da nije u tijeku događanja, ali da je Ministarstvo dugoročno u fazi rješavanja ovog problema. Podsjetimo, u studenome prošle godine Ministarstvo obrazovanja SŽ-a službeno je počelo provoditi upute prema kojoj su škole dužne provesti anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od službenih jezika u BiH, dakle, ili bosanski, ili hrvatski, ili srpski jezik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije