Nakon navršene 18.

Djeca bez roditeljske skrbi odlaze u zajednicu

05.12.2016.
u 09:00

Dom za brigu o djeci bez roditeljske skrbi dom ‘Porodica’ u Zenici bio je sigurno mjesto za boravak više od stotinu štićenika.

Danas se u njemu nalazi 80 štićenika svih dobnih kategorija koji svakodnevno uče nove vještine za samostalni život koji slijedi po izlasku iz doma.

Mnoga djeca odmah po izlasku iz rodilišta budu smještena u ovaj dom zbog toga što nemaju potrebnu roditeljsku skrb ili je utvrđeno da bi njihov razvoj bio ometen obiteljskim prilikama.

Međutim, kako godine prolaze, njihov odlazak iz doma je neizostavan. Danas, zahvaljujući servisu “Život u zajednici uz podršku”, mladi koji napuštaju dom bivaju smješteni u stambene jedinice u zajednici. Poteškoće u izlasku i pripremanju za izlazak iz doma i samostalni život u zajednici su neizostavne.

“Neko dijete je spremno s 18 godina i osjeća se samostalno, želi raditi, dok neki odbijaju našu pomoć i osjećaju se nespremnim za izlazak iz doma. Sada imamo puno bolje uvjete jer imamo podršku nadležnih institucija, tako da nam je lakše pronaći im smještaj”, govori za klix.ba psihologinja u domu ‘Porodica’ Amela Harmandić-Tabak,

Ove godine 7-8 štićenika završava srednju školu te uskoro trebaju napustiti dom ‘Porodica’. Neki će nastaviti školovanje uz pomoć nevladinih organizacija koje stipendiraju njihove štićenike, dok se za neku djecu s Centrom za socijalni rad prave individualni planovi kako bi se njihovi srodnici uključili u plan zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije